Planten stekken: het is makkelijker dan je denkt

Hobby door Michelle

Wil je graag meer planten in huis hebben, maar wil je hier liever niet te veel geld aan uitgeven? Dan is het stekken van planten een goed idee! Daarnaast is het ook heel duurzaam, omdat je er zo zeker van bent dat er geen insecticide aan te pas komt, evenals verwarmde kassen en vrachtwagens. Hoe je dit doet, laten wij je in dit artikel zien! Het enige dat je nodig hebt is een potje aarde, een vaasje, mesje en natuurlijk een moederplant.

Ficus stekken

Wil je de Ficus stekken, dan kan deze stek bestaan uit een kopstek of een tussenstek. De kopstek is de top van de plant en de tussenstek zijn alle stukken die daaronder zitten. Met een stuk stam en een enkel blad kun je al een nieuwe plant laten groeien. Let er hierbij wel op dat je echt een stuk van de hoofdstam pakt, en niet te veel bladeren eraan laat zitten. De stek kun je vervolgens in het water laten wortelen maar je kan het ook direct in de grond zetten. Bij de laatste optie moet je er wel voor zorgen dat de grond licht vochtig is, totdat de wortels goed gaan groeien.

Monstera stekken

De Monstera is een plant die in het wild graag tegen bomen opklimt. Boven ieder blad zit een luchtwortel; dit kan een bruin knobbeltje zijn maar het kan ook al flink aan het groeien zijn. Deze plant kun je stekken door de stengel die boven het volgend blad zit, door te snijden en de stek vervolgens met de luchtwortel onder water te laten wortelen. Neem bij de stek één of maximaal twee bladeren. Nadat de wortels zich onder water goed genoeg hebben ontwikkeld, kan hij in de grond gezet worden. De wortels moeten dan wel 10-20 centimeter lang zijn. Hou ook hierbij weer de aarde vochtig wanneer je de stek net hebt gepland.

Vetplanten stekken

Vetplanten zijn heel erg makkelijk te stekken; de meeste kun je stekken door een enkel blad los te halen. Doe dit wel voorzichtig, een blad dat gescheurd is gaat namelijk niet wortelen. De bladeren leg je vervolgens op de aarde. Zet de pot niet op een plek waar de zon vol op schijnt want dan kunnen de bladeren te veel uitdrogen. Een paar keer sprayen met een plantenspuit is alleen nodig wanneer het blad verschrompelt of wanneer er wortels tevoorschijn komen. Wil je het potje snel vol krijgen? Leg dan meerdere bladeren in één pot.

Favorieten van Welke: