Zo zorg je ervoor dat je planten gezond blijven

Life Hacks door Michelle

We weten natuurlijk allemaal dat een plant alleen maar groeit met voldoende water en licht. Maar hoe weet je of je plant gelukkig is, en of hij wel voldoende water en licht krijgt? Met onderstaande tips kom jij erachter of je plant gelukkig is, maar kun je ook achterhalen wat er verkeerd gaat bij je plant wanneer dit niet zo is.

Voldoende licht

Iedere plant heeft licht nodig om te kunnen groeien. De ene plant heeft meer behoefte aan licht dan de ander, dit kun je dan ook altijd op het kaartje lezen dat bij de plant zit. Zo weet je of je de plant in de volle zon moet zetten, in de schaduw of ergens er tussenin. Heb je dat kaartje niet meer, dan is het ook op internet te vinden. Let er wel op dat je de plant niet naast de verwarming of op de tocht zet, daar houden ze niet van.

Water

Te veel water geven is één van de doodsoorzaken bij planten. Maar hoe weet je nou of je plant te veel of juist te weinig water krijgt? Wanneer de bladeren geel aan het worden zijn kan dit betekenen dat de plant te veel water heeft gekregen maar, ook kan dit duiden op te weinig water. Door je vinger in de aarde te steken kun je aanvoelen of de plant water nodig heeft. Is de grond nog vochtig, ook onder in de pot? Dan is er nog geen water nodig. Voelt alle aarde droog aan, dan is het tijd om de plant water te geven.

Tijd voor een grotere pot

Ziet de plant er goed uit maar laat hij ineens toch meer bladeren vallen dan voorheen? Dan is het tijd om de plant te verpotten, hij kan namelijk niet meer verder groeien in de pot waarin hij nu staat. Dit kun je ook heel makkelijk checken door naar de binnenpot te kijken. Wanneer er wortels groeien uit de gaatjes is het hoogtijd voor een nieuwe, grotere pot.

Ongedierte

Heb je alles nagekeken maar blijft je plant bladeren verliezen? Dan kan het ook maar zo zijn dat hij last heeft van ongewenste visite. Ongedierte kun je bestrijden met verschillende sprays maar als het er nog niet zoveel zijn kun je ze ook aanstippen met een wattenstaafje waar spiritus opzit.

Favoriete items van Welke: