Breien: met deze simpele stappen kan je het leren

Hobby door Michelle

Nu we veel thuis moeten blijven kan het zomaar zijn dat we ons sneller vervelen. En dus gaan we op zoek naar nieuwe hobby’s. Eén van deze hobby’s is breien. Waar dit vroeger vooral werd gedaan door oudere vrouwen, is het tegenwoordig weer helemaal hip en trendy. Je kunt er de mooiste creaties mee maken dus het is niet zo gek dat veel mensen dit tegenwoordig doen. Maar, hoe begin je er zelf mee?

Stap 1

Het enige dat je nodig hebt is wol en breipennen. Begin niet meteen met een hele dunne draad, maar koop ook niet meteen het duurste stukje wol. Je eerste breiwerk zal niet je beste breiwerk worden en dan is dat zonde van je geld. Ook moet je op zoek gaan naar een leuk breipatroon. Je kunt het beste beginnen met een sjaal, omdat dit alleen een recht stuk is. In stap 1 maak je de eerste steek. Dit doe je door een lusje te maken met het uiteinde van je draad. Vervolgens haal je door dit lusje het draadeinde erdoorheen, zodat je het kan aantrekken (zie filmpje bij stap 2)

Stap 2

Het eerste wat je nu moet leren is het opzetten van de steken. Met stap 1 hebben we nu de eerste steek gemaakt als begin, goed gedaan! Zorg ervoor dat je de steken niet te strak opzet. Dit kun je voorkomen door de steken op te zetten met een dikkere breipen. Om je vervolg steken te maken heb je een aantal herhalende stappen nodig:

  1. Je steekt je (losse) breinaald in aan de onderkant van het lusje bij je andere breinaald.
  2. Vervolgens draai je het draad achter je ‘losse breinaald’ eromheen.
  3. Haal de breinaald naar beneden en haal hem door het lusje aan de voorkant naar boven.
  4. Haal de rechter breinaald iets naar recht (let erop dat de lusjes niet van je naald afschiet). Vervolgens zit er lusje op je rechterbreinaald. Hier ga je met je linker breinaald onder en door het lusje.
  5. Deze stappen herhaal je tot de breedte van jouw breiwerk

Zie hier de uitleg in een filmpje

Stap 3

Zijn de opzetsteken gelukt? Mooi! Dan kun je nu echt gaan breien. Je gaat er nu voor zorgen dat alle steken die nu op de ene breinaald staan, op de andere terecht komen waardoor je breiwerk één rij langer wordt. Dit doe je door rechte steken te breien. Dit zijn dezelfde stappen als hierboven, alleen haal je nu de ‘lus’ wèl van de breistok af, waar je dat eerst probeert te voorkomen. Zie de uitleg in een filmpje:

Stap 4

Heb je de juiste lengte bereikt? Dan moet je hem gaan afkanten. Wanneer je dit niet doet rafelt je breisel namelijk direct weer uit elkaar zodra je hem van de pennen afhaalt. Hier worden wederom dezelfde stappen herhaald, alleen haal je nu per 2 lussen op je rechter breinaald de onderste lus over de bovenste. Dus: Beginnen met 2 steken maken naar je rechter breinaald. Vervolgens haal je bij de 2 lussen op de rechter breinaald de onderste lus over de bovenste. Vervolgens maak je telkens 1 steek en herhaal je stap 2. In deze video kan je deze stappen volgens.

Met deze stappen kan je goed beginnen aan een sjaal, omdat je hier enkel een recht stuk hoeft te breien. Is je sjaal klaar en heb je de smaak te pakken? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een iets uitdagender patroon. Succes!

Favoriete items van Welke: