Droomkeuken: perfecte mix tussen landelijk en modern
Ook deze keuken herkenden wij meteen; hadden we deze droomkeuken niet eens eerder gezien op televisie? Het gevoel bleek te kloppen. De woning van Saskia werd namelijk onder handen genomen door RTL Woonmagazine waar dit keer Monique des Bouvrie verantwoordelijk was voor het geheel. Om te smullen, dus!
Wat is het idee achter het ontwerp?
“Ons huis is een jaren 70 bungalow en was flink verouderd. Monique wilde graag de retrostijl van het huis terug laten komen en het gevoel van de jaren 70 weer neerzetten in de keuken en woonkamer. Wij mochten van tevoren wel onze wensen doorgeven. Zo maakten Alain en ik allebei een moodboard. Er waren overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Alain koos, zoals veel mannen, voor minimalistisch. Ik daarentegen neigde meer naar een landelijke stijl. Op basis van onze moodboards en kleurstelling (rustig, sereen en veel wit en groen, zodat binnen en buiten meer één zijn) ging Monique aan de slag.”
Wat was jullie eerste indruk?
“Ik kwam binnen en dacht meteen: ‘Onze stijlen zijn echt samengekomen!" Daar was ik direct blij mee. We hebben nu een prachtige woonkeuken die echt onderdeel is van de woonkamer. Sterker nog: de keuken heeft een prominente plek gekregen in de ruimte. Het geheel voelde meteen al erg goed. We hebben alleen wel de tafel iets van de keuken geschoven (voorheen zat hij aan het keukengedeelte vast) anders moesten we er steeds omheen lopen.”
Zijn jullie een beetje van het koken?
“Door tijdgebrek, omdat we drie kinderen hebben, koken we wat minder uitgebreid. Nu de jongste bijna uit de luiers is, gaan we wel meer kokkerellen. Onze vorige keuken had vier pitjes en een kleine oven. Nu kunnen we uitgebreid koken door alle Miele-keukenapparatuur. Van Miele kregen we ook kookboeken mee om te kijken wat we met alle apparatuur kunnen maken. Dat is best handig want in het begin heb je geen idee wat je er allemaal mee kunt. Een zee van kansen, dus.”
Wat gebruik je qua apparatuur?
“De stoomoven gebruiken we iedere dag. Hier maak ik altijd groente in, maar je kunt er ook rijst in maken of eitjes. In de normale oven maken we bijvoorbeeld kip of een tosti Hawaii met ham en ananas. Vinden de kids heerlijk. Zo’n (stoom)oven scheelt ook weer veel pannen gebruiken op het vuur. Voor het gemak is het handig én veilig want je gebruikt geen bakplaat en het is ook gezonder. Sperziebonen en snijbonen doe ik gewoon in de oven. De kids vinden het lekker. In deze keuken zit ook een vacumeerlade waarmee je van alles kunt maken. Gemarineerd vlees bijvoorbeeld, maar ook de topping van de cheesecake. Zo maakte ik ooit een Limoncello cheesecake door het fruit in de vacumeerlade eerst te laten marineren in de Limoncello en deze later over de cheesecake te gieten. De taart zelf maakte ik in de stoomoven. Smullen. Ook hebben we een gourmet-warmhoudlade voor 'slow cooking'. Hiermee kun je bijvoorbeeld in acht uur tijd pulled pork maken. Maar ik maak er ook groentechips mee. Een gezond tussendoortje.”
Helpen de kids ook wel eens mee?
“De middelste wel. Hij dopt bijvoorbeeld al boontjes. Maar ook de jongste roert graag in de pan. Het fijne van onze inductiekookplaat is dat het relatief veilig koken is. Als de pan eraf gaat, wordt de plaat meteen koud. Natuurlijk leren we onze kinderen wel dat de pan altijd warm blijft.”
Waar zitten jullie het liefst?
“Aan het bargedeelte. Hier zitten we het meest; tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten. Maar ook wanneer vrienden komen. Dan zitten we gezellig aan de bar samen te borrelen. Ook best fijn: dit gedeelte is wat hoger dus de kinderen kunnen niet stiekem chips en nootjes uit de bakjes pakken, haha. Soms schuiven we wel eens met het bargedeelte en als er meer mensen komen eten, dan zetten we de bar tegen het kookblok aan. Dan krijg je één grote lange tafel. Ideaal.”
Ik zie ook een leuk rek aan de muur...
“Hier zaten eerst allemaal kruiden in. Het zag er superleuk uit maar uiteindelijk hebben we alles buiten gezet; kruiden groeien toch het beste buiten. Zelf had ik die ruimte ook nodig voor bijvoorbeeld pasta, wijntjes en de waterkoker, dus hebben we dit hoekje iets veranderd.”
Nog tips voor het samenstellen van je droomkeuken?
“Als je niet weet hoe iets werkt, dan weet je ook niet wat je moet kiezen. Mijn tip is om eerst goed te oriënteren hoe je je keuken wilt gebruiken. Hiervoor wist ik bijvoorbeeld niets van een stoomoven. Ik had er nog nooit van gehoord. Nu ik er eentje heb, kan ik niet meer zonder. Ook vind ik het belangrijk dat een keuken praktisch is, vooral met drie kinderen. In deze keuken heb ik alles binnen handbereik. De kookplaat zit vlakbij de (stoom)oven, de vacumeerlade en de gourmet-warmhoudlade. Ik hoef dus niet veel stappen te maken. Ideaal met kinderen. Ze weten dat ze rondom de kookplaat niet mogen komen, tenzij ze meehelpen. Het fijne van de Miele-keukenapparatuur is dat het ook veilig is. Het eten kan niet aanbranden omdat je werkt met timers. Dat is fijn als je kinderen hebt en soms bent afgeleid.”
Dus met deze keuken is er gemak bij gekomen?
“Jazeker. Alles is overzichtelijker geworden. Alles op een kookplaat kan ook chaotisch zijn. Dan spettert alles en moet je steeds bijhouden welke pan wanneer erop of eraf moet. Dat was voorheen vaak een stressvol uurtje terwijl koken juist ontspannend moet zijn. Nu stop ik het meest in de stoomoven die ik gewoon instel met een timer. Als ik er even niet ben als het klaar is, dan stopt hij gewoon en houdt het eten sowieso nog een kwartier warm. Ik kan me geen betere keuken wensen.”
Gaan je handen jeuken van dit interview en wil je meer weten over alle Miele-keukenapparatuur check dan de speciale keukeninspiratie website van Miele. Ook goed om te weten: je kunt ook langs in het Miele Experience Center in Vianen waar je ook kosteloos kookdemonstraties en een advies op maat kunt krijgen.