Vier DIY-tips om energie te besparen in jouw huis

Wonen door Michelle

Je energielevel naar beneden halen heeft positieve invloed op twee belangrijke aspecten: het is erg goed voor het milieu om wat energie te besparen, maar ook is het heel fijn voor je eigen portemonnee. Het hoef niet heel moeilijk te zijn om te letten op je energie-level, want met deze tips is het zo gedaan!

 

Gebruik vaker de ‘uitknop’

Je kan natuurlijk ook kijken naar andere energiemaatschappijen. Je kan namelijk op veel plekken je energie vergelijken. Dit is een optie om te kijken of het ergens voordeliger voor je uitkomt. Vervolgens kun je de focus leggen op plekken waar jij je steentje kan bijdragen aan zowel het milieu als de portemonnee. In de nacht hebben wij allemaal nog veel onnodige apparaten aanstaan. De koelkast moet natuurlijk blijven draaien, maar denk aan de magnetron, de tv die nog op stand-by staat, her en der toch nog een lampje dat aan staat en noem het maar op. Doe eens een rondje en klik (op een stekkerdoos) gewoon even alles uit.

Draai je wasjes op een ander tijdstip

Veel woningen hebben een hoog en een laag energietarief. Bekijk even goed of je dit hebt, want mocht het zo zijn dan kan jij het beste je wasjes draaien tussen 23:00 en 06:00. Op deze tijdstippen betaal je niet het dubbele tarief die je anders wel zou hebben. Kijk dus even goed of jouw energieleverancier dit heeft. Zo kun je ook gewoon lekker slapen terwijl je was gedaan wordt. ;) 

Energie besparen met lampen

Veel oude gloeilampen of hallogeenlampen gebruiken erg veel energie. Je kan dit merken door ze aan te zetten en te proberen of je ze kan aanraken. Zodra ze heel heet zijn dan gaat er veel energie uit naar de warmte in plaats van het licht. Neem dan eens een kijkje bij LED-lampjes. Tegenwoordig zijn er genoeg opties om hier alsnog mooi licht mee te verkrijgen.

Voorkom waterverspilling in je badkamer

In je badkamer, maar ook in de keuken, wordt er elke dag veel water verspild. Stap direct de douche in zodra hij aanstaat, poets je tanden zonder de kraan te laten lopen, douche iets korter en gebruik eventueel een waterbesparende douchekop. Dit zal echt veel gaan schelen.

Extra tip: mocht je een energievretende airco of ventilator hebben, neem dan eens een kijkje bij deze goedkope zelfgemaakte airco. Het ziet er erg leuk uit en wie weet bespaar je zo een hoop.

Favoriete items van Welke: