Moestuin voor beginners: zo maak je een start!

Hobby door Michelle

Ga je voor het eerst beginnen met een moestuin? Dan kan er nogal wat op je af komen. Daarom hebben wij hier een aantal tips voor je verzameld zodat je direct goed van start kunt gaan. Op weg naar een succesvolle moestuin vol met tomaten, radijsjes, aardappels, wortelen en komkommer!

 

Begin klein

Als je begint met je moestuin, begin dan niet gelijk heel groot. Er gaat veel tijd zitten in het bijhouden van je moestuin. Wanneer je dan gelijk heel groot begint verkijk je je hier misschien op en dat is zonde; voor je het weet kom je tijd te kort en laat je sommige planten aan hun lot over, waardoor ze uiteindelijk dood zullen gaan.

Heb je geen tuin? Ook op je balkon kun je prima een moestuin starten! Door de groenten te laten groeien in bloempotten aan de balustrade bijvoorbeeld.

Wat ga je planten?

Planten alleen die groenten in je moestuin, die je zelf ook lekker vindt. Je kunt heel leuk radijsjes gaan planten omdat deze heel makkelijk zijn in het onderhouden en daarnaast heel snel klaar zijn, maar als jij ze vervolgens niet eet is het zonde. Bedenk je ook hoeveel je van die groenten kunt gaan eten met je gezin, en wat je eventueel zou kunnen invriezen of weggeven aan familie.

Sommige groenten zoals paprika, pompoen en tomaat blijft het hele seizoen leveren. Hier heb je waarschijnlijk dus niet zoveel planten van nodig. Maar wil je radijs en wortelen gaan planten, dan moet je deze na de oogst wel weer telkens opnieuw planten. Hou hier dus rekening mee.

Houd rekening met de zon en het water

Planten hebben de zon nodig om de fotosynthese op gang te kunnen brengen. Dit is nodig om de lichtenergie om te zetten in glucose, wat ze weer nodig hebben om cellulose en zetmeel aan te maken. Hou hier dus goed rekening mee wanneer jij je moestuin aan gaat leggen. Groenten die snel groeien hebben per dag gemiddeld 7 uur zonlicht nodig.

Ook het water geven is heel erg belangrijk. Wanneer de zaden net ontkiemd zijn hebben ze eigenlijk elke dag een beetje water nodig. Later, wanneer de planten gevestigd zijn en sterker zijn geworden, kun je ze beter een paar keer per week wat meer water geven.

Favoriete items van Welke: