Verleng het tuinseizoen met de juiste planten

Wonen door janjaap

Traditioneel hebben wij in Nederland de neiging om in het voorjaar vol enthousiasme de tuin zomerklaar te maken, terwijl het winterklaar maken van de tuin in het najaar er vooral op gericht is om op te ruimen. En dat is zonde. In de komende maanden kun je namelijk wel degelijk van je tuin genieten, zéker als je nú begint met het inrichten van een wintertuin. Want met een goed verzorgde wintertuin heb je ook in de komende donkere maanden volop plezier van je tuin.

 

Ga de herfstdepressie te lijf; kleur je najaarstuin

Ook in het najaar kan een tuin kleurrijk, vrolijk en levendig zijn. Natuurlijk kun je nu al beginnen met het winterklaar maken van je tuin, maar leuker is het om alles waar nog leven en bloem inzit bij elkaar te zetten op een vanuit het huis goed zichtbare plek. Zo ontstaat er een natuurlijk stilleven, waar je nog weken van kunt genieten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan najaarsviolen, struikheide of bolchrysanten.

 

 

De nieuwe wildernis

Een echte trend is de 'laat de natuur maar lekker zijn gang gaan' beweging. Hark niet alles weg, laat de bladblazer in de schuur staan en laat de tuin in het najaar gewoon lekker herfstachtig worden. Blaadjes die op de grond vallen geven niet alleen een verstild effect, ze zijn ook de voeding voor je planten in het volgende seizoen. Daarnaast geeft zo’n bladerbed een rustieke touch aan je tuin.
Wil je die sfeer nog wat versterken, dan zijn bijvoorbeeld de Nandina en de Leucothoe echte aanraders.
Ben je naast tuinieren ook gek op lekker koken, voeg dan bijvoorbeeld wilgentenen manden toe, met daarin verse kruiden. Deze groeien en bloeien met een beetje geluk tot aan de kerst.

 

sfeervolle tuinplanten

 

Nu nog planten; kan dat dan?

Natuurlijk. Het is helemaal geen probleem om nu nog nieuwe planten in je tuin te plaatsen, júist met het oog op het najaar. Zo lang het niet vriest (en dat doet het - hopelijk - nog lang niet) groeit en bloeit er nog van alles. Voorbeelden van planten die je nu perfect kunt planten zijn de parelbes en de aster. Daar heb je nog maanden lol van, voordat ze eventueel in winterrust gaan.

 

Trending in de tuin

Wil je het hele jaar op het juiste moment de juiste tuin- en plantentips, de nieuwste trends en leukste acties ontvangen? Dan is er speciaal voor jou de website Mooiwatplantendoen.nl. Deze site biedt alles wat je nodig hebt rondom de tuin.


Heb je zelf een tuintrend, of denk je te weten wat de volgende tuintrend gaat worden? Stuur deze dan nu in en maak kans op € 100,- aan tuinplanten. Niet gek met de dure feestmaanden die er aan komen…