Isolée; een kast van een huis

Wonen door Yvette

Frank Tjepkema en mede-ontwerper Agustina Cociffi wilden een huis ontwerpen dat kan dienen als een autonoom verblijf om jezelf in terug te trekken en te ontvluchten aan de hectische maatschappij. Met dit in het achterhoofd is het concepthuis Isolée ontstaan.

Concepthuis Isolée vanTjep

Het concepthuis is ontworpen als een meubelstuk. Isolée staat als een kast op poten in het landschap, met letterlijk een zo klein mogelijke voetafdruk. Zonne-energie voor de woning wordt verkregen via de ‘panelenboom’ op het dak. Dat het huis nauwelijks het milieu belast, spreekt voor zich.

Concepthuis Isolée vanTjep

Over de gehele hoogte is het huis zowel aan de voor- als aan de achtergevel voorzien van beweegbare lamellen. Deze enorme shutters zorgen voor een duidelijk open of gesloten huis en dragen bij aan de regulering van invallend daglicht en de binnentemperatuur.

 

De lamellen zijn computergestuurd en kunnen naar wens geopend of gesloten worden. Ze sluiten automatisch bij naderend noodweer. De scharnieren bevatten elektrische motoren, die werken op zonne-energie.

Concepthuis Isolée vanTjep

Isolée heeft vier verdiepingen, waarover de techniek, de woonkamer, de keuken en eetruimte, en de slaapkamer en badkamer zijn verdeeld. De derde verdieping heeft ook een terras, dat uitzicht biedt over het omringende landschap. Welk landschap dan ook, want Isolée kan in de optiek van de ontwerpers worden afgestemd op verschillende omgevingen.

Concepthuis Isolée vanTjep