Groen wonen in een heus stadsbos

Wonen door Katja

'Bosco Verticale', ofwel 'Vertikaal Bos' heet het project dat op dit moment wordt ontwikkeld in Milaan. En niet voor niets. De Italiaanse architect Stefano Boeri tekende voor het ontwerp van deze wel heel bijzondere woontorens in de Italiaanse stad Milaan. Naar verwachting wordt het project eind dit jaar opgeleverd, en heeft Milaan er weer een paradepaardje bij; haar eigen stadsbos.

bosco_verticale

 

Het 27 verdiepingen hoge Bosco Verticale mag dan wel niet de hoogste in aanbouw zijnde skyscraper van Europa zijn (dat is de Shard in Londen met 87 verdiepingen), maar het is zeker de meest bijzondere. Bosco Verticale is namelijk 's werelds eerste verticale bos, met op iedere verdieping bomen, gepland op de balkons van elk appartement. Het is de verwezenlijking van de visie van de architect, Stefano Boeri: een groene oase in de stad Milaan, waar 's zomers de appartementen gekoeld worden door eiken en bloeiende krentenboompjes, terwijl tegelijkertijd de stadse stof wordt geweerd. In de winter twinkelt het winterzonnetje tussen de kale takken door. Daarbij is het bouwwerk ook nog zeer milieuvriendelijk.

 

bosco_verticale

 

bosco_verticale

 

Architect Boeri is niet de enige die momenteel werkt aan een groene stadstoren: ook in het Spaanse Valencia is ons eigen, uit Rotterdam afkomstige, MVRDV de uitdaging aangegaan een groen en milieuvriendelijk alternatief voor de doorsnee skyscraper te bouwen: Torre Huerta.

Enkele van de 96 in deze 'tuintoren' geplande appartementen zullen voorzien worden van een balkon, dat 8 meter uitsteekt, met daarin een diepe houder voor bomen.

torre huerta

 

torre huerta