Deens vakantiehuis bekleed met zeewier

Wonen door Yvette

Architectenbureau Vandkunsten bouwde dit vakantiehuis op het Deense eiland Læsø met traditionele materialen maar met bouwtechnieken uit de eenentwintigste eeuw. Zo is het dak bedekt met kussens van zeewier en zijn ook de muren en vloeren opgevuld met dit uiterst duurzame materiaal.

Huis met zeewier

 

Op het eiland is zeewier altijd in overvloed op de stranden aanwezig geweest. Op een bepaald moment waren er honderden met zeewier begroeide huizen op Læsø, maar daar zijn er nu nog slechts 20 van over.

 

Huis met zeewier

 

In tegenstelling tot de historische huizen, waarop het zeewier hoog wordt gestapeld op het dak, heeft het vakantiehuis een meer eigentijdse uitstraling. Kussens gemaakt van gebreide netten zijn gevuld met zeewier en in de lengte bevestigd op het dak en aan de gevel.

 

Huis met zeewier

 

Zeewier kent vele voordelen. Het reproduceert zich elk jaar in de zee, komt zonder enige inspanning aan land en het wordt gedroogd op velden door de zon en wind. Daarnaast is het prima isolatiemateriaal, brandveilig, heeft het goede akoestische eigenschappen en een levensverwachting van meer dan 150 jaar.

 

Huis met zeewier

 

Bron: Dezeen

Foto's: Helene Høyer Mikkelsen and Realdania Byg