Met deze 5 tips haal jij alles uit je diepe slaap

Lifestyle door Merel

Overdag zijn we continu bezig, zowel fysiek als mentaal. Daarom is het super belangrijk om die welverdiende uurtjes slaap optimaal te benutten. Goed en diep slapen zorgt ervoor dat je alert bent en je fris en energiek voelt. Wij delen met jou dé tips om dieper te slapen.

Lees ook: Zo maak je tijd voor jezelf in een drukke wereld

Waarom is diep slapen belangrijk?

Heb je weleens van die nachten gehad waarbij je wakker werd met het gevoel maar een paar uur te hebben geslapen? In dat geval is er een tekort aan je herstellende slaapfase, ook wel diepe slaap genoemd. Een volwassene heeft er gemiddeld 2 uur per nacht van nodig. Deze fase wordt gezien als de belangrijkste, omdat je in een staat van diepe rust verkeert waarin neuronen in je hersenen herstellen. Ook sla je herinneringen op en verbeter je de vaardigheid om informatie in je op te nemen en op te slaan.

Hoe kan ik diep slapen?

Wil je weten hoe je die kostbare uurtjes in bed optimaal benut? Hieronder geven we je een aantal praktische tips om dieper te slapen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

1. Vaste slaaptijden

Hoe laat ga jij ’s avonds naar bed? Als dit per dag verschilt, dan is het tijd om iets aan jouw ritme te veranderen. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat jouw lichaam weet wanneer het in ruststand mag en dat is belangrijk voor het slapen gaan. Zoek voordat je gaat slapen een relaxmomentje op, bijvoorbeeld luisteren naar rustige muziek, mediteren of een warm bad nemen.

2. Beperk blauw licht

Wat daarbij ook helpt, is blauw licht verminderen. Schakel 1,5 uur voordat je naar bed gaat alles uit wat blauw licht bevat. Denk aan smartphones, tablets en de TV. Zorg er ook voor dat deze apparaten niet naast jouw bed te vinden zijn, zodat je niet in de verleiding komt om ze er toch bij te pakken. Het voelt misschien als een challenge om zo vroeg al offline te gaan, maar alles voor die optimale nachtrust!

3. Vermijd powernaps

Overdag slapen verlaagd de zogenaamde ‘slaapdruk’ die je nodig hebt voor een goede nachtrust. Probeer die middagdutjes daarom uit te stellen en ga in plaats daarvan een verfrissend wandelingetje maken of even op de bank chillen. Als je geen last hebt van slapeloosheid is het overigens prima om een middagdutje te doen, maar maak deze niet langer dan 20 minuten. Hiermee voorkom je dat je overdag in een diepe slaap terechtkomt.

4. Minder suiker

Pak jij er vaak ’s avonds een pak koekjes of een reep chocola bij? Laat deze de volgende keer dan even liggen. Snelle koolhydraten en suikers laten je bloedsuikerspiegel namelijk pieken en dat geeft een boost aan energie: iets wat je precies niet nodig hebt voor het slapengaan. Verder blijkt uit onderzoek dat mensen die veel suiker eten minder lang in de diepe slaapfase blijven en vaker ’s nachts wakker worden. Shocking!  Vermijd ook cafeïne, alcohol en zware maaltijden vlak voor het slapen, want ook die verstoren een goede nachtrust.

5. Goede slaapomgeving

Een goede slaapomgeving is echt een must. Te veel licht remt het slaaphormoon melatonine af, dus zorg voor een donkere kamer met goed verduisterende gordijnen. Ook moet je slaapkamer koel zijn, het liefst 18 graden. Je lichaamstemperatuur daalt namelijk wanneer je in dromenland bent en stijgt weer wanneer het tijd is om wakker te worden. Een te warme kamer verstoort dit proces. Dus hoe verleidelijk het ook is om de verwarming aan te zetten, het is beter om dit even niet te doen.

Lees ook: De kracht van wandelen en hoe je het dagelijks volhoudt