Koken met restjes? Zo pak je het aan

Food door Maj

Je bent thuis na een lange dag werken, trekt de koelkast open om te kijken wat je gaat eten en ziet eigenlijk alleen maar losse restjes liggen. Eén paprika, een tomaat en wat pasta van gisteren. Herkenbaar? Het is zonde om al deze 'restjes' in de prullenbak te gooien, want vaak kan je door slim om te gaan met de restjes nog een geweldige maaltijd koken! Koken met restjes: zo pak je het aan.

Receptensites

Heb je na een lange werkdag even geen inspiratie om zelf creatief te zijn met alle restjes eten in de koelkast? Er bestaan verschillende receptensites, waar je een aantal producten die je in de koelkast hebt liggen kan invullen. Uiteindelijk komen hier dan de meest lekkere recepten uit. Een voorbeeld is de receptensite van het Voedingscentrum. Vul de producten in en aan de slag!

Houdbare producten op voorraad

Om een goede creatie met restjes te kunnen maken, is het wel van belang om altijd houdbare producten op voorraad te hebben. Denk aan spaghetti, uien, rode saus en bijvoorbeeld vlees in de vriezer. Als je groente te lang in de koelkast liggen en je bang bent dat je het moet weggooien, is het ook een fijne tip om de groente vast te snijden en in te vriezen. Wanneer je een keer pastasaus maakt, kan je deze dan simpelweg uit de vriezer halen. Overigens ook heel handig als je even snel wat makkelijks wil koken!

Pimp je restjes

Heb je eergisteren al wraps gegeten en heb je nog een restje over? Logisch dat je niet twee keer achter elkaar hetzelfde wil eten. Als je te laat bent met invriezen, is het ook een optie om je restjes te pimpen. Voeg een uitje toe, versgesneden groente of bijvoorbeeld een extra crunch zoals croutons aan een salade. Tover je restjes om in een nieuw en vers gerecht, zodat je toch wat andere voedingsstoffen binnenkrijgt.

Maak van het koken een uitdaging

Maak het jezelf niet te makkelijk, want koken kan zo leuk zijn! Wees creatief en daag jezelf uit door nieuwe recepten met restjes te bedenken. Wie weet welke heerlijke creaties eruit komen, helemaal zelf bedacht. Voeg eens een keer een ander ingrediënt toe aan een salade of verander die ene stap in het recept. Je zal merken dat het echt leuk is om te spelen met je eigen creativiteit.

Lees ook: Pumpkin Spice seizoen begint weer: zo maak je het zelf