Dit zijn de lekkerste vegan ontbijtrecepten

Food door Maya Luz

Als vegan eet je natuurlijk geen dierlijke producten. Een eitje bakken of een schaaltje yoghurt eten zit er dus niet in. Maar dat betekent niet dat je niet lekker kunt ontbijten! Dit zijn onze favoriete vegan ontbijt recepten.

Lees ook: 5x handige food hacks

Vegan ontbijtje #1: Tofu roer 'ei'

Een roerei is natuurlijk niet vegan. Maar wist je dat je een roerei best gemakkelijk na kunt bootsen met behulp van tofu? Zo maak je het!

Ingrediënten:

  • Een eetlepel olijfolie
  • Een half blok tofu
  • Kurkuma
  • Knoflookpoeder
  • Kala namak (ofwel black salt)
  • Twee eetlepels edelgistvlokken
  • Twee eetlepels zuivelvrije melk naar keuze
  • Zout op smaak
  • Eventuele gewenste toevoegingen

Zo bereid je het

  1. Begin met het snijden en uitpersen van je tofu. Dit kun je doen door je tofu onder iets zwaars te leggen zoals een pan of een dik boek. Aangezien je de tofu gaat verkruimelen kun je het water er ook uitpersen met je handen. Als de tofu scheurt of afbrokkelt is dat in dit geval niet erg.
  2. Verkruimel je tofu met je handen of met een vork. 
  3. Warm nu de eetlepel olijfolie op in een koekenpan op middenhoog vuur. Zodra de olie warm is kun je de tofu eraan toevoegen.
  4. Voeg nu je specerijen toe. De kurkuma dient alleen voor de kleur, hier heb je dus maar een heel klein beetje van nodig. De kala namak is wat de tofu die ei-achtige smaak geeft. Hier heb je ook maar een snufje van nodig. Knoflookpoeder kun je op smaak toevoegen. Roer dit alles goed door elkaar.
  5. Voeg tot slot de eetlepels melk toe en roer alles goed door elkaar. Door de melk wordt het geheel extra romig. 
  6. Serveer je tofu ei nu bijvoorbeeld op toast met een snufje zout en avocado.

Vegan ontbijtje #2: Bananenpannenkoekjes

Houd je meer van een zoet ontbijt? Maak dan deze heerlijke bananenpannenkoekjes.

Ingrediënten:

  • Een rijpe banaan
  • Twee grote eetlepels bloem
  • Eet schepje proteïnepoeder naar keuze
  • Een scheutje plantaardige melk naar keuze
  • Een theelepel kaneel
  • Optioneel: een handje vol bevroren blauwe bessen

Zo bereid je het

  1. Begin door je banaan te pellen en deze in een schaal te doen. Prak deze fijn met een vork.
  2. Voeg nu je droge ingrediënten toe en mix dit allemaal door elkaar. 
  3. Voeg nu je melk toe. Het doel is om een dik beslag te maken. Hierdoor krijg je dikkere, luchtige pannenkoekjes. Wil je dunnere pannenkoekjes? Dan kun je de hoeveelheid melk verhogen totdat je tevreden bent. Voeg nu ook de bevroren blauwe bessen toe.
  4. Verhit een beetje vegan boter of een neutrale olie in een koekenpan op middenhoog vuur.
  5. Zodra de pan heet is kun je beslag in je pan doen in de vorm van kleine American pancakes. 
  6. Laat de pannenkoekjes aan een kant bakken tot ze goudbruin zijn en draai ze daarna om.
  7. Zodra de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin zijn kun je ze uit de pan halen en serveren met je toppings naar keuze.

Vegan ontbijtje #3: Appeltaart overnight oats

Overnight oats zijn geweldig om te eten als ontbijt. Je kunt ze in de avond al maken en in de ochtend hoef je ze dus alleen maar uit de koelkast te halen. Hoe makkelijk is dat! Zo maak je ze met een leuke Hollandse twist.

Ingrediënten:

  • 30 gram havermout
  • 150 milliliter plantaardige melk naar keuze
  • Een eetlepel chia zaadjes
  • Een theelepel kaneel
  • Een eetlepel appelmoes
  • Een halve appel (in blokjes gesneden)

Zo bereid je het

  1. Begin door je havermout en melk te combineren in een potje. Meng dit goed door elkaar en zet het mengsel gedurende de nacht afgesloten in de koelkast.
  2. Voeg de volgende ochtend je kaneel, chia zaadjes en appelmoes toe en roer dit goed door de overnight oats heen.
  3. Maak het geheel af met de blokjes appel en eventueel een extra scheutje kaneel.