Welke subsidies kun je aanvragen om je woning te verduurzamen?
Je weet het maar al te goed. Duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu. Je kan ook besparen op energiekosten. De overheid biedt diverse subsidies en financiële regelingen aan. Deze subsidies om je woning te verduurzamen maken het aantrekkelijker om energiebesparende maatregelen te nemen. Je kunt daarbij denken aan isolatie, zonnepanelen of warmtepompen. Maak je gebruik van deze financiële ondersteuning? Dan kun je de investeringskosten verlagen. In deze blog lees je enkele belangrijke subsidies die zeker het overwegen waard zijn. Lees dus snel verder!
1. Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
Heb je al eens iets gehoord van de ISDE? Dit is een van de bekendste regelingen voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Je bent zeker van een stukje financiële ondersteuning voor het installeren van:
-
Warmtepompen
-
Zonneboilers
-
Isolatiemaatregelen
-
Aansluitingen op een warmtenet
Het doel van de ISDE? Dat is om de overstap naar duurzame energieoplossingen te stimuleren. Maar ook om de CO2-uitstoot te verminderen. Wat de hoogte is van de subsidie? Dat varieert afhankelijk van de gekozen maatregel. Zo kun je bijvoorbeeld enkele honderden tot duizenden euro’s subsidie ontvangen.
2. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is speciaal gericht op eigenaar-bewoners die willen investeren in energiebesparende maatregelen. Deze subsidie richt zich vooral op isolatiemaatregelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn dak-, spouwmuur-, gevel-, vloerisolatie en HR++-glas. Kom je graag in aanmerking voor de SEEH? Dan moet je minimaal twee verschillende isolatiemaatregelen laten uitvoeren. De subsidie kan een deel van de kosten dekken. En dat maakt het financieel aantrekkelijker om je woning te isoleren.
3. Een subsidie voor zonnepanelen
Ga je maar al te graag voor een groendak? Ook kun je gebruikmaken van andere voordelen en regelingen. Zo is de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen. En dat komt neer op een korting van 21%. Ook bieden sommige gemeenten en provincies lokale subsidies. Deze verschillen per regio. Het is daarom verstandig om bij je eigen gemeente of provincie na te gaan welke specifieke regelingen er beschikbaar zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
4. Overweeg om te gaan voor een energiebespaarlening
Ook is de Energiebespaarlening een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Deze lening biedt een gunstige rente. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en meer. Het stelt je in staat om de kosten van duurzame investeringen te spreiden over een langere periode.