3x recepten voor lichte zomerse maaltijden

Food door Maya Luz

In de zomer kan je soms niet zo'n zin hebben in een grote, vullende maaltijd. Iets lichts en verfrissends klinkt met heet weer soms veel aantrekkelijker. Ben jij nog op zoek naar kookinspiratie voor zomerse maaltijden? Dit zijn onze favoriete recepten.

Lees ook: Zo maak je de lekkerste zomerse borrelplank

Zomerse maaltijden

Heb jij zin in een zomerse, niet al te zware maaltijd? Dit zijn onze favoriete recepten.

Groene shakshuka

Dit heb je nodig (vier porties):

  • Een eetlepel olijfolie
  • Het lichte gedeelte van een prei (gesneden)
  • 250 gram bevroren spinazie (ontdooid en met het water eruit)
  • 300 gram crème fraìche of zure room
  • 180 gram bevroren doperwten
  • Vier eieren
  • 100 gram fetakaas
  • Anderhalve eetlepel komijnpoeder
  • Anderhalve eetlepel paprikapoeder

Zo maak je het

  1. Verhit je olie in een koekenpan op middenhoog vuur. Voeg de prei toe en bak dit vijf minuutjes totdat de prei zacht wordt. Voeg je specerijen toe en bak dit een minuutje mee.
  2. Voeg nu je spinazie en room toe aan de pan. Kook dit mee totdat de spinazie goed verhit is, dit duurt een tot twee minuutjes. Voeg de doperwten toe en laat het geheel borrelen.
  3. Gebruik de achterkant van een metalen pollepel om vier kuiltjes te maken in je groentemix. Breek stuk voor stuk je eieren open en doe ze in deze kuiltjes. Laat de pan nog vijf minuutjes op het vuur staan met een deksel die de pan gedeeltelijk bedekt. Na vijf minuutjes heb je zachte eierdooiers. Wil je ze hard hebben, wacht dan nog iets langer. Verwijder de pan nu van het vuur en sprenkel je fetakaas over het geheel voordat je het serveert als de perfecte zomerse maaltijd.

Romige zalm met courgette pasta

Dit heb je nodig (vier porties):

  • 300 ml dikke room
  • Twee citroenen
  • 500 gram courgettepasta
  • 150 gram zalmfilet
  • 80 gram fijngesneden dille

Zo maak je het

  1. Verhit een grote koekenpan op middenhoog vuur. Voeg hier de room en het sap van je citroenen aan toe. Breng dit aan de kook. Laat dit een tot twee minuutjes koken totdat het geheel wat dikker is geworden.
  2. Voeg nu je courgettepasta, zalm, het schaafsel van een van je citroenen en de helft van de dille toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar. Bak dit een tot twee minuutjes terwijl je roert. 
  3. Zodra de zalm gaar is kun je het gerecht serveren met de overgebleven dille en het schaafsel van de andere citroen. Deze maaltijd is zomers en licht, maar ook rijk aan voedingsstoffen!

Granaatappel salade

Dit heb je nodig (twee porties als hoofdgerecht en vier als bijgerecht):

  • 60 ml olijfolie
  • Twee eetlepels citroensap
  • Een eetlepel honing
  • Twee takjes tijm
  • 100 gram sla naar keuze (ijsbergsla of romain is het lekkerst)
  • 250 gram door midden gesneden cherry tomaatjes
  • Drie fijngesneden lente uien
  • Een rode chilipeper
  • 150 gram granaatappelpitjes
  • 50 gram fetakaas

Zo maak je het

  1.  Combineer je olijfolie, citroensap, honing en de blaadjes van je takjes tijm in een schaal. Mix dit door elkaar en voeg hier je sla, tomaatjes, lente ui en fijngesneden chilipeper aan toe. Meng dit opnieuw goed door elkaar.
  2. Als je een hele granaatappel hebt gekocht, kun je nu de pitjes verwijderen en deze over de salade heen sprenkelen. Als je ze los hebt gekocht, geldt hetzelfde. Maak de salade af met verkruimelde feta. Zo verras jij al je vrienden bij je volgende zomerse dinnerparty.