Zelf sushi maken: dit heb je nodig
Sushi, wie vindt het nou niet heerlijk? Het kan best prijzig zijn om sushi te bestellen of om vaak naar een restaurant te gaan om ervan te genieten. Sushi kan je gelukkig ook zelf maken, in je eigen keuken. Dit is wat je daar voor nodig hebt!
Lees ook: 5x de lekkerste recepten met oesters
Sushirijst
Het eerste dat je nodig hebt om sushi mee te maken is natuurlijk sushirijst. Deze rijst is net anders dan normale rijst. Sushirijst is namelijk wat voller dan gewone rijst en blijft beter plakken. Dit is perfect voor sushi, want het moet natuurlijk aan elkaar vastplakken om een geheel te kunnen worden. Volg de instructies op de verpakking van de rijst voor het bereiden.
Norivellen
Norivellen zijn ook essentieel. Dit zijn de velletjes zeewier die om de sushi heen zitten gewikkeld. Als je een sushirol gaat maken is het belangrijk dat je je nori met de glimmende kant naar beneden legt. Hier bovenop maak je vervolgens een laagje rijst. Doe dit met natte vingers zodat de rijst niet aan je vingers blijft plakken. Laat een goede rand van je vel nori vrij. Dit is nodig om de rol sushi mooi dicht te kunnen rollen.
Een bamboe rolmat
Maar waar rol je sushi nou op? Op een bamboe rolmat. Dit matje is erg handig om te hebben omdat het ervoor zorgt dat je mooie, strakke rollen sushi kunt rollen. Je rolt de rol met het matje en drukt deze goed aan om ervoor te zorgen dat de sushi goed bij elkaar blijft plakken.
Vershoudfolie
Over je rolmatje leg je een laagje vershoudfolie. Dit houdt je rolmatje schoon en voorkomt dat er dingen aan vast blijven plakken.
Je favoriete vullingen
Maar voordat je een sushirol gaat maken, moet je natuurlijk vullingen hebben. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten sushi en dus ook een hoop verschillende vullingen. Je kan gaan voor verschillende soorten groente zoals avocado, komkommer of wortel. Er zijn ook veel verschillende soorten vlees of vis die je in sushi kunt verwerken zoals crab, zalm, tonijn of garnaal. Tofu is ook ontzettend lekker in tofu als je vegetariër of vegan bent. En daarnaast kun je nog allerlei verschillende soorten sausjes en/of toppings gebruiken om je sushi aan te kleden. Je kan je sushi ook op verschillende manier vormgeven. Maak bijvoorbeeld in plaats van klassieke maki's een inside out roll.
Sojasaus, om je sushi af te maken
Tot slot heb je natuurlijk iets nodig om je sushi in te dippen. De klassieke optie is dan natuurlijk sojasaus. Geniet ervan!