Zo maak je zelf augurken

Food door Linde

Augurken zijn heerlijk. Als wij eraan denken loopt het water al in onze mond. Wat nog leuker en lekkerder is, is om ze zelf te maken. Het is super makkelijk om te doen. Het lastigste aan dit recept is het wachten. Wil jij ook graag zelf augurken maken? Wij hebben een top recept.

Lees ook: Kimchi zelf maken: zo doe je dat

Dit heb je nodig:

Dit recept vinden wij heel lekker. Verander de kruiden als je wil naar jouw voorkeur.

-              Kleine komkommer 1000 gram (of je snijdt grote komkommer klein)

-              Zout (het liefst Himalayazout) 75 gram

-              ½  Ui

-              ½ paprika

-              Mosterdzaad 5 gram

-              Venkelzaad één theelepel

-              Twee dille takjes

-              Peperkorrels 4 gram

-              Mes en snijplank

-              Potten met brede opening

De stappen om augurken te maken:

Stap 1: Spoel als eerst de potten goed af zodat ze schoon zijn. Een oud grotere jampot is hiervoor een goede optie. Check van tevoren of de komkommers erin passen. Als je niets anders hebt is dit een goedkope manier. Als je een andere glazen pot hebt gebruik je die, let er wel op dat het een brede opening heeft. Dat is handig om de soon to be augurken erin en uit te krijgen.

Stap 2: Was ook de komkommers en doe ze in de pot(ten). Duw ze een beetje aan zodat ze er goed tegen elkaar staan. Zo blijven ze onderwater dat is belangrijk want dan fermenteren de komkommers volledig en niet maar voor de helft.

Stap 3: Stop een half liter water in een apart bakje of potje en doe hier het zout bij. Laat dit oplossen en voeg dit vervolgens toe aan de potten met komkommers. Zorg dat ze goed onder het water komen.

Stap 4: Snij de ui en halve paprika in kleine stukjes of hele dunne reepjes en stop dit bij de komkommers. Voeg hierna ook de mosterdzaad, venkelzaad, dilletakjes en peperkorrels toe.

Stap 5: Leg iets zwaars op de potten. Dit doe je zodat de augurken onder water blijven liggen. Er zijn hier speciale gewichten voor, maar wij gaan er niet vanuit dat je dat hebt dus een zakje water is ook prima. Dit leg je dan op de komkommers.

Stap 6: Stop de deksel op de pot/potten en zorg dat er geen lucht in komt. Dit belemmert mogelijk het fermentatieproces.

Stap 7: Nu is het wachten. Bewaar de potten met komkommers op kamertemperatuur. Na ongeveer één week zijn de augurken klaar om van te smullen.