Met deze lifehacks voorkom je kleine vliegjes in huis

Life Hacks door Maj

Niets vervelender dan kleine vliegjes in huis die ook nog eens lastig te bestrijden zijn. Hoogstwaarschijnlijk heb je last van fruitvliegjes of rouwvliegjes. Fruitvliegjes vliegjes komen af op etenswaren en fruit. Rouwvliegjes richten zich meer op potgrond en planten met rottende wortels. Tijd om voortaan die zwarte vliegjes te voorkomen met deze handige lifehacks!

Rouwvliegjes voorkomen

1. Potgrond regelmatig vervangen

Om rouwvliegjes te voorkomen, is het verstandig om je plant regelmatig te voeden met nieuwe potgrond. Mochten er larven inzitten, laat je deze allemaal achter in de oude potgrond.

2. Houd een nieuwe plant een tijdje apart

Heb je een nieuwe plant gekocht? Houd deze dan nog even apart van je andere planten. Het kan zijn dat deze plant besmet is, waardoor de vliegjes in de plant ook eitjes in de andere planten gaan leggen. Zet de nieuwe plant tijdelijk in een aparte kamer, zodat deze niet verder kan besmetten.

3. Voorkom teveel water geven aan de plant

Wanneer de potgrond te nat is door het regelmatig water geven, kunnen de wortels eerder gaan rotten. Op de rottende wortels komen rouwvliegjes massaal af. Belangrijk dus om niet te veel water te geven, maar echt alleen de hoeveelheid die de plant nodig heeft.

4. Bestudeer de plant bij aankoop

Bestudeer in de winkel goed of de nieuwe plant al vliegjes bevat. Hier staan namelijk alle planten dicht op elkaar, waardoor de vliegjes zich vermenigvuldigen. Bekijk dus eerst of je vliegjes ziet zitten, om besmetting in huis te voorkomen.

Fruitvliegjes voorkomen

1. Houd de keuken goed schoon

Fruitvliegjes zijn dol op vieze vaat, kruimels, etenswaren en fruit. Zorg er altijd voor dat je keuken goed opgeruimd en schoon is. Ruim lege flesjes op, houd het aanrecht kruimelvrij en verschoon de prullenbak regelmatig. Dit is eigenlijk al stap één naar een fruitvliegjes vrije keuken.

2. Bewaar fruit op een afgesloten plek

De naam zegt het al, maar fruit is een echte boosdoener als het gaat om fruitvliegjes. Leg fruit niet in het openbaar op tafel neer, maar bewaar dit in de koelkast. Zo voorkom je dat de fruitvliegjes erop afkomen.

3. Verse kruiden op het aanrecht

Verse kruiden doen het dan weer wel heel goed op het aanrecht. Fruitvliegjes houden namelijk niet van de geur van verse kruiden, zoals munt en basilicum. Ook wanneer je fruit op het aanrecht hebt staan, komen ze niet snel hierop af vanwege de sterke geur van kruiden.

4. Laat het goed doorwaaien in huis

Laat het huis goed doorwaaien, door ramen en deuren open te zetten bij mooi weer. De vliegjes houden niet van wind, waardoor ze minder snel je huis binnendringen.