De mooiste theaters in Nederland om te bezoeken

Lifestyle door Claire

Voor een avondje uit naar het theater is het belangrijk om de juiste artiest te vinden die je bezoekt, maar het oog wil ook wat. Gelukkig hebben we in Nederland een aantal prachtige zalen. Als de voorstelling niets is, heb je in ieder geval een plekje waar je mooi om je heen kijkt. Hier moet je echt eens een bezoek aan brengen.

Lees ook: De leukste musea om te bezoeken in Nederland

Koninklijk Theater Carré 

Waarschijnlijk ooit wel eens voorbij zien komen, gehoord of al geweest. Als je als artiest in dit theater staat, heb je het gemaakt. Je ziet er van alles. Voorstellingen van bekende cabaretiers als Youp van ‘t Hek en Jochem Myjer, musicals als ‘Les Misérables', balletvoorstellingen als ‘Het grootste Zwanenmeer ter wereld’, concerten en het bekende Wereldkerstcircus. Het heeft een grote, prachtige zaal met zo’n 1756 stoelen. Op de plekken waar de stalles staan, is tijdens het circus een piste waar de meest bijzondere dingen gebeuren en vroeger de tijgers, olifanten en beren stonden. Gelukkig nu niet meer.

Theater Tuschinski

Deze bioscoop met zes zalen bevindt zich in de Reguliersbreestraat in Amsterdam en is gebouwd in opdracht van Abraham Tuschinski. Het is het filmtheater waar vele premières worden gehouden die worden bezocht door (internationale) sterren. De grote zaal is een grote aanrader. Het heeft 736 stoelen, verdeeld over drie verdiepingen. Het is in 1921 geopend en 100 jaar later in 2021 uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld. Je moet er gewoon een keer geweest zijn.

Koninklijke Schouwburg in Den Haag 

Een van de oudste theaters van Nederland is de Koninklijke Schouwburg en ligt in het centrum van Den Haag aan het Korte Voorhout. Al sinds 1804 wordt het historische gebouw gebruikt als theater, daarvoor als paleis. Het heeft twee zalen. De Grote Zaal waar 700 mensen in passen en het Paradijstheater waar zo’n 75 mensen in passen. Het is vooral om de historie al mooi. Ook hier is er een gevarieerd aanbod met onder andere toneel, opera, cabaret, familievoorstellingen en (klassieke) concerten.

Stadsschouwburg Groningen

Vanaf de buitenkant ziet het er al prachtig uit: de stadsschouwburg in Groningen. Het bevindt zich midden in de stad  en is sinds 1994 een rijksmonument. Het is gebouwd in 1884 en de laatste jaren meerdere keren gerenoveerd. Het is een bijzonder zaal, omdat het publiek zo dicht bij het podium zit en de schilderingen op het plafond prachtig zijn. Het programmeert popmuziek, klassieke muziek, toneel, cabaret en dans.