Hoe krijg je de witte was weer blinkend wit

Lifestyle door Linde

Vlekken, verkleuren en vergrauwen. Bij witte kleding valt dit extra snel op. Wil jij jouw witte was weer stralend wit krijgen, maar weet je niet goed hoe je dit het beste aanpakt? Wij hebben een paar middeltjes waarmee je jouw was weer blinkend wit krijgt.

Lees ook: Zó vaak moet je je kleding wassen

Waardoor verkleurt je witte was?

Je vraagt je misschien af wat de reden is dat je witte was niet perfect wit blijft. Het heeft een gele ondertoon of vergrauwt na een paar wasjes. Er zijn hier een aantal mogelijke redenen voor:

1.     Je wast met andere kleuren. Wanneer je dit doet laten kleurstoffen van de andere kleding los en hierdoor verkleurt je witte was. Ook lichte kleuren (pastellen bijvoorbeeld) verkleuren mogelijk jouw was.

2.     Misschien gebruik je te weinig wasmiddel. Dit leidt tot vuil en olie dat in de stof blijft zitten. Dit zorgt voor een gele tint.

3.     Gooi niet overmatig veel wasmiddel bij je witte was. Dit zorgt namelijk voor een grauwe stof. Te veel wasmiddel is niet de oplossing en misschien wel je probleem.

4.     Bleekmiddel met chloor gebruiken op synthetische stoffen leidt tot vergeling. Dit gebeurt vooral bij kleding van polyester en nylon.

Citroensap

Misschien wist je al dat citroensap je haar bleekt. Dit werkt ook zo voor je kleren. Citroen is een natuurlijk bleekmiddel. Eén glas citroensap bij de was en je kleding is weer helemaal wit. Dit is in tegenstelling tot andere bleekmiddelen volledig natuurlijk. Het laat ook een heerlijke citroenlucht achter op je was.

Huishoud soda

Huishoud soda maakt jouw kleding weer schitterend wit. Los één kopje huishoud soda op in lauw water. Laat je was hier vervolgens een aantal uur (of een nacht) weken in het sodawater. Na een aantal uur (of de ochtend erna) was je de kleding zoals je normaal gesproken doet. Je hebt weer stralende kleren.

Schoonmaakazijn

Azijn is goed voor veel dingen. Je witte was weer blinkend wit krijgen, is hier ook één van. Een half kopje schoonmaakazijn toevoegen aan het wasmiddelbakje is het enige wat je hoeft te doen. Vervolgens draai je de was zoals je normaal gesproken doet. Bij voorkeur gebruik je dan wel warm water, in plaats van koud water.

Ossengalzeep

Om een vlek te verwijderen uit je kleding is ossengalzeep the way to go. Doe eerst de zeep op de vlek. Maak de vlek vervolgens nat en wrijf en dep de zeep er goed in. Laat dit een paar minuten intrekken en was daarna je kleding zoals je gewoonlijk doet. De ossengalzeep breekt de vlek af en herstelt de witte kleur.