⁠Vlek op je tapijt? Zo maak je het schoon

Life Hacks door Linde

⁠Een gezellige avond met vrienden. Je drinkt lekkere drankjes met wat lekkere hapjes erbij. Het is een perfecte avond. Tot opeens een glas rode wijn omvalt of een bakje dipsaus op het tapijt belandt. Geen paniek, de avond en je tapijt hoeven niet verpest te zijn. Dit akkefietje los je gemakkelijk op. Dit is hoe je een vlek uit je tapijt krijgt.

Lees ook: De 4 tekenen dat jouw lakens aan vervanging toe zijn

Baking soda en azijn 

Een middeltje waarvan iedereen de producten in huis heeft is baking soda gemengd met azijn. Baking soda absorbeert de vlek en bleekt het. Meng dit met azijn zodat de bestanddelen van de baking soda door de vezels heen dringt. Dit maakt de rest van de vlek schoon. Je strooit baking soda over de vlek en borstelt en schrobt dit grondig. Hierna giet je er een scheutje (witte) azijn over en laat je dit intrekken. Na vijf minuten haal je de restjes weg met een stofzuiger of nat doekje. Waarschijnlijk is de vlek verdwenen.

Ammoniak

Heb je een hardnekkig plekje in je tapijt? Ammoniak is dan de beste aanpak. Doe een beetje ammoniak op een natte spons. Dep hiermee op de vlek. Waarschijnlijk zie je het langzamerhand verdwijnen. Zie je weinig verandering? Giet dan een paar druppels ammoniak direct op de vlek. Laat dit een paar minuutjes inwerken. Spoel dit goed af met lauw water en de vlek is als het goed is weg.

Kaarsvet

Een kaars op de koffietafel is super gezellig. Kaarsvet op je tapijt morsen gebeurt alleen wel makkelijk. Dat is niet fijn. Er is gelukkig een trucje om het uit je tapijt te krijgen. Het beste eraan is dat je alleen maar bakpapier en een strijkijzer nodig hebt. Laat het kaarsvet opdrogen. Als je het uitwrijft, maakt dit het schoonmaken moeilijker. Leg het bakpapier over het kaarsvet. Ga met een warm strijkijzer over het bakpapier en strijk het kaarsvet uit je tapijt. De warmte van je strijkijzer maakt het vet weer vloeibaar. Het hecht zich vast aan het bakpapier en voor je het weet is het vet uit je tapijt. Zit er nog wat kaarsvet in? Dan maak je de rest schoon met pure alcohol. Met een tandenborstel schrob je gemakkelijk het overgebleven kaarsvet weg.

Haalt zout een vlek uit je tapijt?

Strooi zuiveringszout over de vlek en laat het een nachtje intrekken. Je haalt het de volgende ochtend weg door te stofzuigen. De vlek die er eerst was, is nu nergens meer te bekennen. Dit werkt vooral goed bij wijnvlekken. Je moet wel direct in actie komen wanneer het is gebeurd. Anders trekt het in. De dag erna baking soda gebruiken helpt met het weg krijgen van de geur van de wijn.