Dit moet je weten voor je de menopauze in gaat

Lifestyle door Linde

De menopauze, het is een heel normaal deel van het leven. Ondanks dat (bijna) elke vrouw hier doorheen gaat, wordt er niet veel over gesproken. Wil jij weten hoe deze nieuwe periode van je leven gaat zijn? Dit is wat je moet weten over de menopauze.

Lees ook: Zo kies je voor het juiste matras

Voor de menopauze is de overgang

De overgang wordt vaak gebruikt als synoniem voor de menopauze. Toch zijn dit twee verschillende dingen. De overgang is namelijk het tijdsverloop rond de menopauze. In de overgang verandert je hormonale balans. Deze fase noemen we ook wel de perimenopauze. De perimenopauze (overgang) begint vaak in de vroege jaren 40 en eindigt wanneer de menopauze begint.

Wanneer start de menopauze

De overgang duurt meestal twee tot tien jaar. Dit is bij elke vrouw anders. De meeste vrouwen beginnen de menopauze tussen de veertig en zestig jaar. Er is ook een vroege overgang en dan beginnen vrouwen de menopauze al wanneer ze onder de 40 zijn.

Eierstokken en eicellen

Wat verandert er eigenlijk in je lichaam, waardoor de menopauze begint? Wanneer je ouder wordt, hebben je eierstokken steeds minder eicellen. Hierdoor is er steeds minder oestrogeen- en progesteronproductie. Makkelijk gezegd: de hormonen verantwoordelijk voor menstruatie en vruchtbaarheid nemen af.

Hormonen

De hormonale verandering is dus een van de belangrijkste delen van de menopauze. Want terwijl je in de tienerjaren juist wordt overspoeld met hormonen, bouwt dit af wanneer je de menopauze in gaat. Dit heeft niet alleen invloed op je menstruatie en vruchtbaarheid, maar ook op andere delen van je gezondheid. Je botten, hart, hersenen en huid worden ook beïnvloed door de menopauze.

Wat je over de symptomen moet weten

Er zijn veel verschillende symptomen die je ervaart in de menopauze. Dit is fysiek en mentaal. Niet alle vrouwen hebben dezelfde symptomen, maar dit zijn een aantal veel voorkomende:

Opvliegers en zweten

Een symptoom dat bij de menopauze komt kijken zijn opvliegers. Dit houdt in dat je het opeens heel heet hebt en hierdoor heel erg gaat zweten. Dit duurt soms maar een paar seconden, maar kan ook minuten duren.

Mood swings

Door hormonale schommelingen schommelen je emoties ook nog wel eens. Je voelt je misschien depressief, angstig of prikkelbaar.

Moeilijk slapen

Opvliegers en zweten gebeurt niet alleen overdag.  ’s Nachts heb je hier misschien ook last van. Dit leidt misschien tot slapeloosheid. Hierdoor ben je overdag vermoeid en prikkelbaar.

Aankomen 

Door hormonale veranderingen, verandert de stofwisseling en vetopslag van je lichaam ook. Veel vrouwen ervaren tijdens de menopauze een gewichtstoename. Dit merken ze vooral rondom hun buik.

Vaginale verandering

Tijdens de menopauze is het veel voorkomend dat het libido verminderd. Ook vaginale droogheid is een veelvoorkomend symptoom.

Bloedverlies

Tijdens de overgang en soms ook tijdens de menopauze, verliezen vrouwen onregelmatig bloed. Dit is soms licht, maar kan ook een zware bloeding zijn. Bloeden tijdens de overgang en menopauze is dus normaal. Wanneer je denkt dat dit overmatig veel is, is een bezoekje naar de gynaecoloog of huisarts een goed idee.

Postmenopauze

Na de menopauze komt er een fase die de rest van je leven duurt, de postmenopauze. In de postmenopauze stabiliseert je lichaam de hormoonspiegels. Soms blijven symptomen van de menopauze of komen er nieuwe symptomen voor.

Bron: blog.nutrifoodz.nl womenshealthmag.com Beeld: pexels.com