Slakken uit je tuin krijgen zonder gif

Life Hacks door Linde

Met mooi weer wil je lekker in de tuin genieten van de planten en de zon. Als dan de planten aangevreten zijn door slakken is dat behoorlijk vervelend. De slakken overheersen de laatste tijd onze tuinen weer. Dit zijn onuitgenodigde gasten die weer weg willen hebben. Wij hebben hier wat hacks voor!

Lees ook: Deze bloemen en planten groeien het mooist in de maand maart

Eierschaal

Bewaar de schaal van je eieren nadat je ze hebt gegeten. Hoe gek dat ook klinkt, eierschalen houden de slakken uit je tuin. Breek de eierschalen in stukjes en strooi ze in je tuin. Slakken houden niet van scherpe of droge grond. De eierschalen vinden ze dus helemaal niets en zo blijven ze weg. Hetzelfde geldt voor koffiedik. Ze houden niet van de textuur en willen er dus niet overheen kruipen.

Een slakken val 

Een manier om de slakken te vangen is met een bierval. Ze houden namelijk van de geur van bier. Graaf een gat en stop hier een potje met bier in. De slakken ruiken het bier en gaan er naartoe. Ze verdrinken in het bier en gaan dus wel dood.

Planten beschermen

Misschien is het voor jou een probleem dat de slakken je planten eten, daar is ook een trucje voor: kopertape. Slakken houden hier niet van. Wanneer ze hier overheen kruipen, geeft het een schok. Je plakt dit op je plantenpot en ze blijven weg. Wil je planten in de grond beschermen? Dan gebruik je hier koperen ringen voor. Deze plaats je dit om de planten heen. Er is ook koper gaas om de slakken weg te houden. Je maakt hier een hekje mee.

Citrusfruit 

Wanneer het heeft geregend is de grootste kans dat je slakken vangt. Dat komt omdat ze van vocht houden. Leg de helft van een stuk citrusfruit omgekeerd in de tuin. De slakken eten het fruit en gebruiken de schil als onderdak. Op deze manier vang je in één keer een hoop slakken. Je zet ze vervolgens uit je tuin.

Vogeltjes in de tuin

Slakken hebben net als alle andere dieren natuurlijke vijanden. Vogels zijn hier één van. Door vogelvoer en een vogelhuisje in je tuin te plaatsen komen de vogels vanzelf. Deze eten de slakken en jij hebt er zo geen last meer van. Ook duizendpoten, loopkevers en hazelwormen eten slakken. Als je niet bang bent voor wat insecten en de slakken weg wil hebben, nodig je deze uit.