Zo krijg je luizen het snelst weg

Life Hacks door Linde

Het is veel ouders hun grootste nachtmerrie, kinderen met luizen in hun haar. Het hele huishouden heeft opeens last van een kriebelend hoofd. Luizen zijn ook nog eens lastig om weg te krijgen. Met deze tips is iedereen snel weer van de luizen verlost.

Lees ook: Rommelige kabels wegwerken doe je zo

De kam door de haren 

Het is nogal een klusje om met een luizenkam alle luizen uit haar te vissen. Jammer genoeg is dit de enige manier om luizen goed en volledig uit de haren te krijgen. Kam twee weken lang iedereens haren goed met de luizenkam. Als je consistent blijft kammen, verdwijnen de luizen uiteindelijk. Dit wil je niet met droog haar doen. Hoewel ook met droog haar luizen te vangen zijn, is de nat-kam-methode het best. Je maakt de haren nat en stopt er een hoop conditioner in. Vervolgens kam je het zoals je het uit met de luizenkam. Je kamt het haar per pluk door. De luizen kunnen in het natte, gladde haar niet vluchten. Ze hebben geen grip in het haar. Deze methode werkt beter dan kammen met droog haar. Ook is het voor kinderen veel fijner omdat in droog haar vaak klitten zitten.

Wat voor kam gebruik je?

De kam die je gebruikt, beïnvloedt hoe snel en goed je de luizen uit het haar krijgt. Het gratis plastic kammetje dat je vaak bij een luizenshampoo krijgt, werkt niet even goed als een metalen kam. Er is zelf een elektrische luizenkam. Deze geeft een stroomschok wanneer het een luis aanraakt. Hierdoor gaat de luis dood of verdoof je het. Zo kam je ze makkelijk uit het haar zonder dat ze wegglippen.

Haalt luizenshampoo ze niet gewoon weg?

Veel luizenshampoo ’s claimen alle luizen en neten te doden. Dit klopt vaak niet. Hoe goed en lang je de shampoo ook in masseert. Waarschijnlijk zijn er toch nog wat overlevende luizen en neten. Na kammen is dus nog steeds nodig. Zelfs met een goede luizenshampoo is dit dus nodig.

Knuffels en beddengoed

Denk er ook aan om alle knuffels waar mee gespeeld is en het beddengoed te wassen. Luizen houden niet alleen van mensenhaar. Bij de knuffels en in de lakens kruipen ze ook wel eens. Voor je het weet zitten de luizen dan weer in je haar. Terwijl je ze juist weg probeert te krijgen

Luizenkliniek

Lukt het niet om die hardnekkige luizen weg te krijgen? Dan zijn er altijd nog de luizenklinieken. Dit zijn plekken waar ze de luizen uit je haar kammen. Hier halen ze in een keer alle luizen en neten uit je haar. Het is wel prijzig en kost zo’n 100 euro voor 40 minuten, maar dan zijn wel die vervelende beestjes uit je haar.

Blijf consistent

Je wil na al het harde werk de luizen het liefst niet meer terug zien. Check om de twee weken voor luizen. Dit hoeft niet met een luizenkam en heel pietepeuterig. Je doet dit met bijvoorbeeld een potlood en gaat door het haar heen op zoek naar luizen.