De beste tips om je kind te leren fietsen

Life Hacks door Linde

Je kind leren fietsen hoort bij de Nederlandse cultuur. Jij leert jouw kinderen uiteindelijk dus ook fietsen. Waarschijnlijk ben je al vergeten hoe het was om als kind te leren fietsen. Het is niet zo makkelijk als je denkt. Voor kinderen is zoiets nieuws leren best spannend. Goede assistentie door jou is belangrijk.

Lees ook: Speelgoed voor een 3-jarige: hier moet je op letten

Op welke leeftijd begint je kind met fietsen?

De leeftijd dat een kind leert fietsen verschilt bij iedereen. Wanneer jouw kind al vanaf jongs af aan met zijwieltjes fietst, is het makkelijker om de overgang te maken. Sommige kinderen leren dan al op hun derde los te fietsen. Andere kinderen vinden het nog wat enger. Dan beginnen ze pas los te fietsen wanneer ze zes of zeven zijn. De meeste kinderen leren fietsen zonder zijwieltjes wanneer ze rond de vijf jaar zijn.

Is je kind al bekend met de fiets?

Hebben jouw kinderen al eerder op een loopfiets gereden? Als je antwoord hierop nee is, is dat een goede manier om te starten. Je kind in één keer op een fiets zonder zijwielen zetten en verwachten dat het goed gaat, is niet realistisch. Dit leidt misschien zelfs tot ongelukken. Maak daarom pas de overstap naar een fiets zonder zijwielen als je kind goed fietst met zijwieltjes.

Is je kind er klaar voor?

Kinderen geven op jonge leeftijd al aan wat ze wel en niet willen doen. Dit geldt ook voor het leren fietsen. Wanneer jouw kind bang wordt van het idee van fietsen zonder zijwieltjes, is het nog geen goed idee om te starten. Een beetje gezonde spanning is natuurlijk prima, maar forceer kind niet iets te doen.

Is de fiets de juiste maat?

Een grotere fiets kopen zodat je deze langer gebruikt, raden wij niet aan. Bij het leren fietsen is een fiets met de juiste maat beter. Hierop leert je kind sneller fietsen. Leren fietsen op een te grote fiets is veel moeilijker voor je kind. Hierdoor verloopt het leren fietsen langzamer en is er ook eerder kans op een ongeluk.

Rustige plek

Zoek een rustige plek om je kind te leren fietsen. Wanneer je fietst met allemaal mensen om je heen, bots je misschien tegen iemand aan. Je volle focus ligt niet op je kind, wat wel de bedoeling is. Misschien is er een plein in de buurt waar je kind rustig leert fietsen.

Remmen en van de fiets afstappen

Het eerste dat je aan je kind wil leren is het remmen en hoe ze van de fiets afstappen. Sommige fietsen hebben geen handrem maar achteruittraprem. Als dit nieuw is voor je kind leg je dit uit. Het afstappen is ook anders, aangezien een fiets zonder zijwielen omvalt wanneer die stil staat. Hou de fiets vast en laat je kind oefenen met op- en afstappen.

Houd de fiets eerst vast

Begin door de fiets vast te houden bij de arm en mee te lopen met je kind. Zo valt de fiets niet om en raakt je kind gewend. Probeer de fiets soms even los te laten om te zien hoe dat gaat. Na een tijdje laat je de fiets los en corrigeer je alleen als het fout dreigt te gaan. Uiteindelijk fietst je kind zelfstandig.

Eerst rechtdoor dan in bochten

De bocht om gaan zonder zijwieltjes is een grote verandering. Leer je kind eerst rechtdoor fietsen en oefen daarna pas met de bocht om gaan. Hou je kind of de fiets wederom eerst vast wanneer je oefent met bochten.

Bescherming

Bescherming is belangrijk. Laat je kind een helm dragen om hersenletsel bij vallen te voorkomen. Ook wanneer kinderen al goed fietsen is een helm belangrijk. Denk je dat je kind gaat vallen? Geef dan ook knie-, elleboog- en handbescherming voor de zekerheid. Better safe than sorry. Bovendien is die bescherming ook handig bij het leren rolschaatsen.

Heb geduld tijdens het leren

Als kind is iets nieuws proberen al spannend genoeg. Wanneer je ouders je dan haasten wordt het nog spannender. Wees dus geduldig wanneer je kind leert fietsen. Haast helpt niet en werkt je misschien wel tegen. Geniet van het moment en blijf je kind motiveren. Zo wordt het een onvergetelijk moment voor jullie beiden als zelfstandig fietsen eenmaal lukt.