Je balkon verlichten? Zo doe je dat!

Wonen door Linde

Een zwoele zomeravond op het balkon, wie vindt dat niet geweldig? Wij in ieder geval wel. Wat daarbij extra leuk is, is balkonverlichting. Heb jij nog geen idee wat voor de verlichting van je balkon voor de zomer? Dan hebben wij een paar ideeën ter inspiratie voor je.

Lees ook: Saaie tuin? Creëer de perfecte sfeer met de slimme buitenverlichting van Philips Hue

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting geeft je balkon gelijk een zomerse vibe. Een makkelijk te installeren sfeervolle balkonverlichting is een lichtslinger. Deze hebben vaak alleen batterijen nodig. Je wikkelt ze om de rails van je balkon en de sfeerverlichting is klaar. Er zijn verschillende opties voor lichtslingers. Er zijn lichtslingers met gloeilampen, maar er zijn ook andere zoals met kleine lampionnen of lichtslingers met gekleurde lampen. Keuze genoeg.

Een andere vorm van sfeerverlichting voor je balkon zijn windlichten. Deze komen ook in verschillende vormen, maten en kleuren. Er zijn windlichten waar je een kaars in zet, maar ook windlichten die op batterijen werken. Windlicht zet je op de grond of als je een groter balkon hebt, op een tafeltje. Ze zijn er in verschillende stijlen van klassiek tot modern.

Functioneel licht

Heb je behoefte aan meer licht dan alleen sfeerverlichting? Dan is een functionele balkon lamp een betere optie. Een wandlamp is hier perfect voor. Deze geven een feller licht dan sfeerverlichting. Dit is een goede, functionele balkonverlichting optie.

Functioneel en sfeervol

Is het lastig kiezen tussen functionele of sfeervolle verlichting? Er is een leuke combinatie van beide mogelijk: hanglampen. Hanglampen zien er gezellig uit en verlichten het balkon goed. Bij het uitkiezen van hanglampen voor je balkon moet je wel opletten dat ze op de juiste plek hangen of niet te laag hangen. Anders stoot je je hoofd er misschien tegen aan. Ook moeten hanglampen meestal wel echt op het stroomnet aangesloten worden.

Weerbestendig licht

Belangrijk is ook dat de verlichting tegen regen kan. Zeker met dit Nederlandse weer weet je niet wat te verwachten, ook in de zomer. Weerbestendige verlichting is dus belangrijk. Let erop dat de lamp die je koopt voor buiten is. Weet je dit niet zeker? Vraag het dan aan een medewerker.

Zonder stroom

Heb je geen toegang tot stroom het verlichten van je balkon? Er zijn nog steeds genoeg leuke lampjes voor je balkon die werken op zonne-energie of batterijen. De voordelen van verlichting op zonne-energie zijn: dat je geen rekening hoeft te houden met een aansluitpunt, je geen stroom verbruikt en dat het milieuvriendelijk is.

Je balkon verlichten: wat past bij jouw balkon?

Het belangrijkste om over na te denken bij het uitkiezen van balkonverlichting is wat past bij de sfeer op jouw balkon. Heb je geen stroom op je balkon? Dan lukt een wand- of hanglamp waarschijnlijk niet. Heb je een groot balkon? Dan is iets meer dan alleen sfeerverlichting handig zodat het niet te donker is en je lekker lang buiten kan zitten in de avond.