De beste tips voor het schikken van je bloemen

Hobby door Maj

Wat kunnen we blij worden van een mooie bos bloemen op tafel. Het staat kleurrijk, vrolijk en lekker speels in huis. Natuurlijk kan je elke week bij de bloemist een nieuw boeket kopen, maar hoe gezellig is het om zelf aan de slag te gaan met het schikken van bloemen? Ook super leuk om als cadeau aan iemand te geven. Dit zijn de beste tips voor het schikken van je bloemen!

De juiste vaas 

Het begint allemaal bij het kiezen van de juiste vaas. Bedenk welke uitstraling jij de bos bloemen wilt geven. Smalle vazen zorgen voor een wat rechter eindresultaat. Je hebt namelijk minder ruimte in de vaas waardoor ze iets meer stijf gaan staan. Wil je voor een mooie volle bos gaan die wat speelser valt? Dan kan je beter voor een grote vaas kiezen. Let ook goed op dat je voor lange bloemen een hoge vaas gebruikt, zodat ze niet uit de vaas vallen. Heb je een aantal bloemen over na het bloemschikken? Gooi ze niet weg, maar vul een aantal mini vaasjes hiermee. Super schattig om op je salontafel te zetten bijvoorbeeld.

Verschillende bloemsoorten

Er bestaan veel verschillende bloemsoorten, maar welke zijn nou geschikt om mee bloem te schikken? Probeer met een aantal dingen rekening te houden bij het uitkiezen van de bloemen, zoals de kleur, het bloemsoort en de hoogtes van de bloemen. Gebruik een kleurenpalet die mooi bij elkaar passen en die makkelijk zijn te combineren. Denk aan roze, wit en paars bijvoorbeeld. Verder kan je allemaal dezelfde soort bloemen kiezen of juist een speels boeket maken met verschillende bloemsoorten. Creëer genoeg variatie door met allerlei hoogtes te werken en de bloemen speels te schikken. Natuurlijk kan je ook voor een wat strakker boeket gaan met meer symmetrie, dat is persoonlijk er per gelegenheid verschillend.

Aan de slag met het schikken van de bloemen

Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het bloemschikken. Begin met het schoonmaken van de vaas, zodat de bloemen langer mooi blijven. Vul de vaas daarna met lauwwarm water en doe een klein druppeltje chloor in het water. Chloor zorgt ervoor dat de bacteriën worden gedood en de bloemen minder snel gaan geuren. Pak nu de uitgekozen bloemen erbij en snijd ze schuin af met een mes. Verwijder de overtollige bladeren die ervoor zorgen dat de steeltjes minder goed in de vaas pakken. Nu de vaas helemaal voorbereid is, kan je gaan beginnen met het bloemschikken. Geef de stevige takken een plaatsje aan de buitenkant van de vaas. Maak het boeket nu steeds voller door bloemen toe te voegen en werk altijd van buiten naar binnen. Is je boeket klaar? Check de bos bloemen nog een laatste keer en vul de lege plekken, et voilà je samgestelde boeket is helemaal af!