Kimchi zelf maken: zo doe je dat

Food door Linde

Heb je zin in een lekker, gezond Koreaans gerecht? Kimchi is dan misschien wel de juiste keuze voor jou. Het duurt wat langer om te bereiden dan andere gerechten, maar het is het wachten zeker waard. Wij hebben een heerlijk recept voor kimchi.

Lees ook: 6x de lekkerste springrolls recepten

Wat is kimchi?

Kimchi is een gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groentes en is een echt traditioneel Koreaans gerecht. De smaak van kimchi is erg uniek, het smaakt zoet, pittig en een beetje zout allemaal tegelijk. Je kan kimchi los eten maar ook als bijgerecht bij je rijst of in een soep of stoofpotje.

Recept voor 1 kilo kimchi

Wat heb je nodig?

  • 1 krop Chinese kool
  • 1 ui (grof gehakt)
  • 4 teentjes knoflook (grof gehakt)
  • Stukje gember (3 cm, grof gehakt)
  • ½ rettich (geschild en julienne gesneden)
  • 1 winterpeen (geschild en julienne gesneden
  • 3 lente- uitjes (in stukken van 3 cm)
  • 1 el zeezoutvlokken
  • 1 theelepel suiker
  • 1 el rijstbloem
  • 60 g gochugaru (Koreaanse chilivlokken)
  • 50 ml vissaus

Bereiding 

  1. Snij de harde kern van de kool weg, snij de kool vervolgens in vier stukken in de lengte. Snij het in stukken van ongeveer 8 cm. Doe dit in een kom en masseer de zoutvlokken erin tot het goed verdeeld is. Laat dit voor 2-3 uur intrekken en roer de kool om de 30 minuten. Wanneer de kool zachter is, spoel je het kort af met koud water. Laat dit vervolgens goed opdrogen en doe het terug in de kom.
  2. Doe de rijstbloem in een pan met 100 ml water. Laat dit koken op middelhoog vuur. Voeg als het kookt de suiker erbij en roer er ondertussen doorheen. Uiteindelijk ontstaat er een dikke pasta substantie.
  3. Pureer de gember, knoflook en ui glad, voeg eventueel een beetje water toe. Voeg dit toe aan het rijstbloemmengsel samen met de chilivlokken en de vissaus. Meng dit door elkaar en giet vervolgens ¾ van dit mengsel over de kool. Masseer dit in tot er vocht vrij komt uit de kool. Voeg de gesneden rettich, lente- ui, winterpeen en het restje van het mengsel toe en roer en meng het goed door elkaar.
  4. Doe de groentes in een glazen pot, druk alles goed naar beneden zodat al het lucht er uit gaat en het vocht omhoogkomt. Schenk ook het overige vocht uit de kom erbij. Als er niet genoeg vocht is om de groentes te bedekken, doe je er 100ml net gekookt water met een theelepel opgelost zout bij.
  5. Leg iets zwaars zoals een zuurkoolsteen op de groentes zodat deze onder de vloeistof blijven liggen. Doe de deksel erop en laat dit 1-2 dagen staan op een donkere kamertemperatuur plek, bijvoorbeeld in een kast met deur. Proef de kimchi elke dag, het is klaar wanneer de smaak veranderd is en het friszuur smaakt.
  6. Doe de kimchi in een plastic bakje met deksel. Je bewaart dit in de koelkast. Kimchi blijft voor ongeveer een maand goed en wordt smaakvoller naarmate je het langer bewaart. Smullen maar!
Bron: gezondheidswetenschap.be foodiesmagazine.nl culy.nl Beeld: pexels.com