Zo zorg je voor een rustgevende slaapkamer

Wonen door Maj

De slaapkamer is een veelgebruikte kamer in het huis. Een fijne en rustgevende slaapkamer heeft dan ook wel degelijk veel invloed op een goede nachtrust. Het is een plek waar je helemaal tot rust kan komen na een lange werkdag, ontspannen in slaap kan vallen en ook weer aangenaam wakker kan worden. Welke.nl deelt de beste make-over tips, waardoor ook jij straks slaapt als een roos in je nieuwe rustgevende slaapkamer.

1. Het kleurenpalet van de slaapkamer

De kleuren die je gebruikt voor de slaapkamer zijn erg belangrijk voor het creëren van een ontspannende omgeving. Een licht kleurenpalet bijvoorbeeld zorgt voor veel ruimte en rust. Denk aan kleuren als wit, beige, roomwit en pasteltinten. Deze kleuren zijn ook geschikt voor in een kleinere kamer, ze zorgen namelijk voor een optisch grotere ruimte. Houd je toch van wat meer kleur in je slaapkamer? Ga dan voor een zachte groene of blauwe kleur. Deze kleuren werken kalmerend en doen ons denken aan de zee en de natuur, waardoor je heerlijk in slaap valt.

2. Sfeervolle verlichting

Verlichting is een groot onderdeel van je slaapkamer. Te felle verlichting zorgt ervoor dat je lang wakker ligt en niet tot rust kan komen. Kies voor sfeervolle verlichting die ook dimbaar is. Wanneer je nog even een boekje wilt lezen voor het slapengaan, kan je het licht wat zachter dimmen. Verder is een wake-up light ook een goede tip als je ontspannen wakker wilt worden door daglicht, in plaats van een hard geluid van je wekker.

3. Een goed matras

Niets zo belangrijk als een goed matras. We brengen heel veel tijd in bed door en daarom is het verstandig om een matras uit te kiezen die goed past bij je slaaphouding om lichamelijke klachten te voorkomen. Laat je adviseren en test een aantal matrassen uit. Verder doet kwalitatief goed beddengoed ook veel voor je nachtrust. Ga voor beddengoed in een rustige kleur en vergeet niet om elke dag je bed op te maken, zodat je in de avond in alle kalmte weer naar bed kan gaan.

4. Opbergruimte

Zet zo weinig mogelijk meubels neer in je slaapkamer, maar zorg wel voor voldoende opbergruimte. Denk aan een grote kast of lades onder je bed. Zo houd je het opgeruimd en minder rommelig, wat voor een rustgevende slaapkamer een must is.

5. Decoratie

Decoratie maakt je slaapkamer gezellig, toch is het wel de kunst om het sereen te houden. Plaats een mooie pot met een grote plant in je slaapkamer en zet wat gezellige geurkaarsen neer. Houd de kleine 'rommelige' accessoires achterwegen en focus je op een aantal mooie eyecatchers.