Gestopt met vlees eten? Dit zijn 6 manieren om vlees te vervangen

Food door Maj

Ben je gestopt met vlees eten en op zoek naar goede vleesvervangers? Er zijn genoeg mogelijkheden om je vlees te vervangen en toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Wij delen al onze tips en bevindingen: dit zijn 6 manieren om vlees te vervangen.

Belangrijke voedingsstoffen

Als je geen vlees meer wilt eten, is het wel goed om met bepaalde aspecten rekening te houden. Vlees bevat veel voedingsstoffen die verstandig zijn om te vervangen als je genoeg energie wilt behouden. Wanneer je een vleesvervanger eet, is het beter om op te letten of dit product genoeg eiwit, ijzer en vitamine B bevat. Kant-en-klare vleesvervangers bevatten niet altijd voldoende voedingsstoffen. Lees dus zorgvuldig welke voedingsstoffen het bevat en voeg ook andere producten toe aan je eetpatroon. Een product op basis van soja bijvoorbeeld, bevat vaak meer eiwitten dan kant-en-klare vleesvervangers. Het is vooral belangrijk om een gevarieerd eetpatroon op te bouwen en verschillende vitamines binnen te krijgen. Let dus goed op in de supermarkt wat je koopt of doe vooraf onderzoek om de juiste keuzes te maken.

Dit zijn 6 manieren om vlees te vervangen

1. Ei

Ei bevat veel eiwit, vitamine B1 en ijzer. Daarmee is ei ook een hele goede vleesvervanger. Er zijn heel veel verschillende gerechten te maken met ei en je hebt het eigenlijk altijd wel in huis, doordat je het lang kunt bewaren. Heerlijk bij de noedels, bami of shakshuku.

2. Peulvruchten

Peulvruchten, zoals kidneybonen, kikkererwten en bruine en witten bonen zijn een goede vleesvervanger. Humus, gemaakt van kikkererwten, zijn bijvoorbeeld ook lekker als vervanger van vleesbeleg. Gezond, boordevol eiwit en ook nog eens lekker!

3. Tofu

Tofu wordt gemaakt van sojabonen en zijn echt te lekker door je vegetarische gerecht heen. Bak de tofu lekker krokant en voeg deze bijvoorbeeld toe aan je wraps of gele curry. Tofu bevat naast ijzer, eiwit en vitamine B1, ook veel onverzadigde vetten wat erg gezond is.

4. Tempé

Ook tempé is gemaakt van sojabonen. Het heeft een zurige smaak en een uitstekende vleesvervanger. Heerlijk door de wok!

5. Noten en zaden

Noten zijn heerlijk om toe te voegen aan een gerecht voor een lekkere bite of als snack tussendoor. Noten en zaden bevatten wel minder eiwit, dus volledig kunnen ze het vlees niet vervangen. Toch zit er wel veel ijzer en vitamine B1 in noten, die een goede toevoeging zijn aan je eetpatroon.

6. Kant-en-klare leesvervangers

Wanneer je toch verlangt naar de structuur van vlees, zijn kant-en-klare vleesvervangers de perfecte oplossing. Ze bevatten niet altijd even veel voedingsstoffen, maar wanneer je het combineert met andere voedingsmiddelen kan het geen kwaad. Denk aan een lekkere vegetarische burger, gehakt en falafel.