Ruimte in je huis besparen doe je zo

Wonen door Maj

Heb je last van te weinig ruimte in huis en weet je niet meer waar je alle spullen kwijt kan? Er bestaan veel handige lifehacks om ruimte in huis te besparen. Wij delen verschillende trucjes om alles zo overzichtelijk en goed mogelijk op te bergen, zodat je alle ruimte in huis optimaal kan benutten. Aan de slag!

1. Hoge kasten 

Het is altijd goed om de hoogte in te werken, zodat je op de vloer meer ruimte bespaard. Plaats een aantal hoge kasten in je woonkamer, slaapkamer en op de gang. Wanneer je weinig ruimte hebt, kan je een smalle kast neerzetten. Zo bespaar je ruimte, kan je veel spullen kwijt en maak je slim gebruik van de ruimte die je hebt. Ideaal!

2. Verstopte lades om ruimte te besparen

Dé uitkomst om ruimte te besparen: verstopte lades in je salontafel, onder de trap, onder de bank enzovoort. In deze lades kan je heel veel spulletjes opbergen en dingen uit het zicht leggen, zoals tijdschriften en de afstandsbediening. Hierdoor is je huis meteen een stuk opgeruimder en heb je wat extra opbergruimte. Je kan natuurlijk nieuwe (of tweedehands) meubels kopen, maar het is ook mogelijk om met een leuke DIY aan de slag te gaan en zelf passende lades maken.

3. Organizen

Naast handige opbergplekken, is het ook verstandig om alles netjes te organizen. Hierdoor behoud je het overzicht en lijkt je huis ruimtelijker, doordat het opgeruimd is. Gooi niet alles los in de kast, maar zorg voor genoeg opbergbakjes. Denk ook na over een logische indeling en leg alles wat je het meeste gebruikt vooraan. Je kastjes worden dan minder snel een rommeltje. Verder is het hanidg om je kastjes eens in de zoveel tijd uit te zoeken en in te delen op categorie.

4. Multifunctionele meubels

Multifunctionele meubels zijn dé oplossing om ruimte te besparen. Een bank die dient als logeerbed of een tafel die je kunt uitschuiven wanneer je gasten krijgt zijn bijvoorbeeld ideaal om optimaal gebruik te maken van je woonkamer.

5. De ruimte optisch groter laten lijken

Naast alle ruimte besparende tips, kan je ook de ruimte optisch groter laten lijken door bepaalde trucjes toe te passen. Wat deze trucjes zijn? Probeer vooral te spelen met licht. Grote ramen zijn ideaal. Wanneer je niet veel ramen hebt, doen spiegels het ook erg goed. Zorg er ook voor dat je vooral met lichte kleuren werkt en de juiste soort verlichting in je huis toepast. Hierdoor voelt je huis een stuk ruimtelijker, in plaats van klein en hokkerig.