Deze overprikkelende filmpjes kun je beter weghouden van je peuter

Lifestyle door Linde

Als je jouw kinderen onbegeleid filmpjes laat kijken op YouTube zitten er waarschijnlijk een aantal video’s bij die niet geschikt zijn voor peuters. Zelfs als je erbij zit, heb je het misschien niet altijd door. Veel kinderseries zijn overprikkelend en niet goed voor je peuter om naar te kijken.

Lees ook: Zo kun je de schermtijd van je kids in goede banen leiden

Series die geschikt zijn voor peuters

De filmpjes voor peuters op Z@ppelin en School TV zijn vaak geschikt. Dit zijn een aantal geschikte series voor peuters:

  • Zandkasteel
  • Hoelahoep
  • Buurman en Buurman
  • Woezel en Pip
  • Dropje

Dit zijn een aantal filmpjes die niet overprikkelend zijn voor je peuter. Deze filmpjes zijn niet te druk of snel, perfect voor je kinderen om naar te kijken.

Series die wij afraden

Als je niet zeker weet of een filmpje geschikt is voor je peuter is hier een handige hack voor. Kijk het filmpje zelf en tel binnen hoeveel seconde het scherm verandert. Is dit binnen de 1 tot 4 seconden? Dan is het filmpje waarschijnlijk te over stimulerend voor je kinderen. Een aantal series die wij afraden voor peuters zijn:

  • Cocomelon
  • Paw Patrol
  • Peppa Big

Er is ook een moeder op Instagram die reviews geeft op tv-shows, @jerricasannes. Op haar account vind je meer reviews van kinder-tv-shows.

Meer op Instagram

Wat doen de overprikkelende filmpjes?

Wanneer je kind deze overprikkelende filmpjes kijkt, ontstaat er soms een verslaving. De korte scènes waar heel veel in gebeurt, leiden tot hyperstimulatie en overprikkeling. Dit leidt soms tot uitbarstingen in tranen en woede aanvallen. Ook slapen sommige kinderen hier slecht door of vallen ze moeilijk in slaap.

Stoppen met deze filmpjes kijken

Je kinderen weghouden van deze filmpjes is niet makkelijk. Misschien worden ze boos wanneer ze niet mogen kijken wat ze willen of ze huilen erom. Toch is het voor hun eigen bestwil deze filmpjes niet te kijken. Probeer je kinderen uit te leggen waarom ze deze filmpjes niet meer mogen kijken. Stel de nieuwe filmpjes aan ze voor, misschien hebben ze er dan geen probleem meer mee.

Ook dan is het belangrijk om afspraken te maken met je kinderen over schermtijd. Wij raden maximaal een uur per dag aan. Voor kinderen onder de 2 jaar is het het beste om helemaal geen schermtijd te geven. Wanneer je kinderen niet weten wat ze moeten doen, is het belangrijk om andere opties te geven dan de tablet of tv.

Lekker spelen

Ook al is dit superhandig om te weten is het natuurlijk ook belangrijk om met je kind te spelen in plaats van je kind passief voor de tv laten zitten. Dus speel lekker spelletjes met je peuter.

Bron: linda.nl ladylemonade.nl squala.nl Beeld: pexels.com