Is je kind een moeilijke eter? Probeer dan dit!
Een moeilijke eter als kind hebben is soms best vervelend. Je raakt bezorgd om de gezondheid van je kind en gefrustreerd dat je een uur in de keuken hebt gestaan en niets opgegeten wordt. Veel ouders vinden het lastig om met moeilijke eters om te gaan. Daarom hebben wij in dit artikel wat tips waarmee jij je kind helpt beter te eten.
Lees ook: Gezonde en leuke traktaties voor je jarige kind
Wat vindt je kind lastig om te eten?
Kinderen hebben om verschillende redenen moeite met eten. Zoek uit om welke reden jouw kind het lastig vindt, zodat je het probleem kleiner maakt en richt je dan hierop. Voor peuters is het bijvoorbeeld heel erg normaal om een beetje koppig te zijn als het om eten gaat. Als dit zich doortrekt naar de basisschool is het wel iets om op te letten en aan te werken. Er zijn kinderen die alleen een probleem met groentes hebben. Ook zijn er kinderen die moeite hebben met textuur en er zijn kinderen die kleur van het eten belangrijk vinden. Een mogelijke reden voor het (eenzijdige) eetpatroon van je kind is een hoge gevoeligheid voor smaak en geur.
Blijf positief
Tijdens het proces van nieuw eten proeven is het belangrijk om positief te blijven. Geef je kind complimentjes wanneer ze iets nieuws proberen. Word vooral niet boos op je kind wanneer ze iets niet durven of willen- eten. Dit helpt niet en maakt de barrière met nieuw eten proberen groter. Straf laat je kind niet beter eten.
Laat je kind mee koken en kijken
Als je kind niet weet welke ingrediënten ze eten, wordt je kind misschien angstig van wat ze voorgeschoteld krijgen. Laat je kind dus vooral meekoken. Hierdoor leert je kind over wat ze eigenlijk eten en wat er in verwerkt is. Wanneer je je kind betrekt bij het koken, wordt je kind misschien ook enthousiaster over eten omdat je kind het zelf maakt en hier trots op is.
Kleine veranderingen
Heeft je kind moeite met de structuur van bepaald eten? Dan helpt het niet om in een keer van gepureerd eten naar 'normaal' eten te gaan. Maak in plaats van een grote verandering in structuur, telkens kleine veranderingen. Pureer het bijvoorbeeld steeds minder. Op deze manier leert je kind de structuur langzamerhand kennen. Hetzelfde geldt voor groente. Ziet jouw kind groente als iets vies? Push dit dan niet bij je kind. Verwerk kleine beetjes groente in eten dat je kind al wel lust. Denk aan spinaziepannenkoeken.
Maak hetzelfde voor het hele gezin
Wanneer jij als ouder hetzelfde eet als je kind, en laat zien dat jij het gerecht lekker vindt, moedigt dit je kind aan om ook te proeven. Je kind wordt benieuwd naar wat jij eet, ook als de initiële reactie negatief was.
Eén hap is al een winst
Vaak proberen ouders te onderhandelen met hun kind over hoeveel hapjes ze moeten eten. Hierdoor kijkt je kind uit naar het moment dat deze hapjes voorbij zijn. Hou dus als doel één hap, wanneer dit is gelukt en je kind het niet lekker vindt probeer je het een andere keer weer.
Focus op het eten
Tijdens het avondeten de televisie aan hebben of filmpjes kijken op een tablet leidt je kind af van het eten. Zorg dus dat etenstijd een schermvrije tijd is waar de focus ligt op eten.
Blijf proberen
Een moeilijke eter gaat niet binnen korte tijd alles lusten, hoe goed deze tips ook zijn. Dus heb geduld met je kind en blijf vooral proberen. Als de eetproblemen niet weggaan, is het een goed idee om samen met je kind met een specialist te praten.