Laat je tuin optisch ruimtelijker lijken met deze tips

Wonen door Maj

Het mooie weer komt eraan en dat betekent dat we de tuin weer voorjaarsklaar gaan maken. Heb je een klein tuintje en vind je het lastig om deze praktisch en goed in te delen? No worries! Er zijn verschillende trucjes om je tuin optisch ruimtelijker te laten lijken. Wij delen onze 6 favoriete tips. Laat die zon maar komen!

1. Langwerpige tegels 

In een smalle tuin werken kleine tegeltjes averechts en is het beter om deze te vervangen voor grotere langwerpige tegels. Je creëert zo optisch meer ruimte, doordat je tuin dieper lijkt. Laat je tuin nog groter lijken door de tegels ook nog eens diagonaal aan te leggen. Wanneer je ze recht gaat leggen, maakt het ruimtelijker om de tegels in de lengte te plaatsen. Zo kan je dus met alleen tegels al een heel groot verschil maken.

2. Symmetrische tuin

Symmetrie doet heel veel voor je tuin. Het geeft ontzettend veel rust en laat je tuin veel dieper lijken. Probeer niet allerlei kleine paadjes aan te leggen, maar creëer één recht pad in het midden van je tuin. Zo behoud je het overzicht en geeft het veel minder een 'benauwend' gevoel.

3. Werken met verhogingen

Wanneer je met hoogteverschillen werkt, heb je niet in één oogopslag al heel je tuin gezien. Doordat je bijvoorbeeld het terrasgedeelte van je tuin verhoogt, zorg je voor meer diepte en speling. Hierdoor geef je net weer even een andere dimensie aan je tuin. Het zorgt voor rust in je tuin, maar wel met een kleine twist waardoor je even dubbel moet kijken.

4. Spiegels

Spiegels? In je tuin? Yes! Spiegel laten je tuin namelijk optisch veel groter lijken, doordat je te maken krijgt met gezichtsbedrog. Hang aan het einde van je tuin een spiegel op en camoufleer deze door er wat bloemen voor te zetten. Het lijkt nu alsof je tuin veel dieper is dan die daadwerkelijk is. Er bestaan ook verschillende soorten tuinspiegels, die op een raam lijken. Super handig! Probeer eens een aantal verschillende plekken uit en kijkt wat voor jouw tuin goed werkt.

5. Zachte kleuren

Werk niet met allerlei felle en intense kleuren, maar kies juist voor pastel en nude tinten. Lichte kleuren zorgen voor een eenheid en laten je tuin ruimtelijker lijken. Kijk eens naar een mooie houten tuinset en bijvoorbeeld een lichtgrijze tegel. Samen zal dit voor een heel mooi geheel zorgen!

6. Bewaar de rust in je tuin

Ook al is het heel verleidelijk om allerlei leuke potjes en plantjes neer te zetten, laat dit juist je tuin kleiner lijken. Zet wat grotere plantenbakken neer en maak een aantal statements in je tuin. Zo zorg je voor symmetrie en laat je alles een keer terugkomen. Et voilà, genoeg tips om van je kleine tuin een paradijs te maken!