Zo creëer je de ideale werkruimte in jouw keuken
Bij het inrichten van een keuken luistert het heel nauw waar je alles precies neerzet. Hoewel je diverse keuzes hebt qua opstelling, wordt een belangrijk deel in feite al bepaald door de driehoek die je denkbeeldig kunt trekken tussen de afdeling voorraden (lees: de koelkast), de spoelbak en het kookgedeelte. De term keukendriehoek zul je telkens opnieuw tegenkomen, wanneer jij je gaat oriënteren op de mogelijkheden op het gebied van keukens.
Ergonomisch en efficiënt werken
Verreweg de meeste handelingen in de keuken vinden plaats bij de spoelbak en het kookgedeelte. Meestal heb je daar tussenin een plek om de bijbehorende handelingen te verrichten, zoals het snijden, kneden, mengen en kruiden van de ingrediënten. De afstand van de spoelbak naar het kookgedeelte kun je het beste beneden de twee meter houden. Anders loop je steeds heen en weer en dat is niet echt efficiënt. Ga je zelf een nieuwe keuken kopen, denk er dan eerst eens goed over na welke personen er gebruik van zullen maken. Ben jij dat alleen? Of koken je huisgenoten ook vaak een maaltijd? Zijn de gebruikers links- of rechtshandig? Het is slim om de keuken daarop in te delen. Iemand die linkshandig is, heeft moeite met de volgorde in een keuken die voor rechtshandigen is gebouwd. Het kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden, dus het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden.
Maximaal zes tot acht meter
Maar hoe groot moet die keukendriehoek dan verder precies zijn? Bij een rechte keukenopstelling heb je eigenlijk geen driehoek, omdat alles in een rechte lijn staat. Maar ook dan zou je er nog voor kunnen kiezen om de koelkast er juist tegenover te zetten, in plaats van ernaast. Voilà, de keukendriehoek is dan een feit. Experts adviseren om de totale afstand binnen de driehoek niet groter dan zes tot acht meter te laten zijn. De rekensom is heel eenvoudig: je trekt drie denkbeeldige lijnen, waarmee je elk van de genoemde keukenzones verbindt met elkaar verbindt. Van deze drie lijnen tel je de lengtes bij elkaar op. Wanneer je bijvoorbeeld een keuken van Mandemakers Keukens bekijkt, zul je op de foto's zien dat over de perfecte indeling al heel goed is nagedacht. Veel hangt echter ook af van de afmetingen van jouw huis. Juist daarom is het plaatsen van een nieuwe keuken altijd maatwerk.
Wel of geen kookeiland?
Verreweg de meeste keukens hebben een rechte opstelling of een hoekopstelling. Als variant hierop zie je ook regelmatig een keuken in U-vorm staan. Voor sommige mensen lijkt de aanschaf van een keuken met een kookeiland echter een soort ultieme droom te zijn. Of dat voor jou ook een goed idee is, hangt vooral af van de ruimte die je in je keuken hebt. Geadviseerd wordt om tenminste een meter ruimte vrij te laten tussen het keukenblok zelf en het kookeiland. Heb je die ruimte niet? Denk er dan goed overna, want dan wordt het vrij krap. Vraag jezelf sowieso eerst af wat voor jou de meerwaarde van zo’n kookeiland is. Een gigantische kostenpost hoeft zo’n kookeiland overigens niet te zijn. Je kunt de kosten binnen de perken houden door slimme keuzes te maken op het gebied van het gebruikte materiaal. Voor mensen die vaak met z’n tweeën staan te koken, is een kookeiland zeker een aanwinst.
Gebruik de hoogte van je keuken
Schroom niet om de lucht in te gaan met de wandkastjes. Ook als je zelf niet zo lang bent, want met een opstapje kom je overal snel bij. Het scheelt echt flink in ruimte, als je de wanden goed benut.