Hoe vaak moet je je bed verschonen en waarom? 

Lifestyle door Britt

Je schone bed instappen met schoon haar en een schone pyjama is altijd een geluksmomentje. De ene verschoont elke week z'n bed en de andere slaapt een paar weken onder hetzelfde hoeslaken. Hoe vaak moet je je bed verschonen en waarom moet je eigenlijk je bed verschonen?

Hoezo moet je je bed verschonen? 

In bed stappen met knisperende lakens is een heerlijk gevoel en alleen daarom al zouden wij het liefst ons bed elke week verschonen, maar wat nou als je niet regelmatig doet? Wat zijn de vervolgen daarvan? Naast dat je geen knisperende lakens meer hebt, heeft het ook gevolgen op jouw gezondheid.

Huisstofmijt

Huisstofmijt is gek op huidschilfers en daarom ook op jouw warme bedje. Het is vooral vervelend om veel huisstofmijten in je bed hebben als je allergisch ervoor bent. De klachten van jouw allergie worden alleen maar erger als er meer huisstofmijten met jou meeslapen in jouw bed. Word je weer meer benauwd, ga je meer niezen en krijg je jeukende ogen? Dan is dat het teken om schoon beddengoed uit de kast te pakken.

Slecht voor je huid

Het doel is om elke avond onze make-up goed van ons gezicht te reinigen, maar dat lukt helaas niet elke dag 100%. Hierdoor eindigen bacteriën op je kussensloop. Niet alleen de bacteriën van je make-up eindigen op je kussen, maar ook je huidoliën trekken in je beddengoed. Dit soort ervoor dat je puisten en mee-eters krijgt of andere huidproblemen, zoals eczeem.

Schimmels en bacteriën 

Tijdens het slapen verlies je haren, huidschilfers, bacteriën en zweet. Het is daarom logisch dat jouw bed na een tijd niet meer zo schoon is. Niet alleen jij bent fan van een warm bedje, maar bacteriën ook. Schimmels, bacteriën en huisstofmijt vermenigvuldigen snel in een warm en vochtig bed en dit zorgt voor nare infecties en ziektes. Zo is de mogelijkheid dat de schimmel Cladosporium het fijn vindt in jouw bed, waardoor de kans groter is dat jij een longontsteking krijgt, maar ook zorgt deze schimmel voor schimmelnagels. De huidbacterie stafylokokken veroorzaakt een infectie, waardoor je haarzakjes over je hele lijf die ontstoken raken. Allemaal ziektes en infecties die wij allemaal graag willen ontwijken.

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Dat je regelmatig je bed moet verschonen is nu wel duidelijk, maar hoe vaak moet het nou precies? In de winter hoef je minder vaak je bed te verschonen, omdat je minder vocht verliest. In de winter wordt aangeraden om je dekbedovertrek elke twee weken te verschonen. In de zomer doe je het beste het elke week, dit komt omdat je meer zweet met de warme dagen. Heb je last van huisstofmijtallergie? Was dan het hele jaar door je beddengoed elke week.

Ga jij ook straks je bed verschonen?

Lees meer: Hierom moet jij genoeg uren slaap pakken