Zo ontbijt je goed én snel

Food door Kyra

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. In onze drukken levens slaan we dit vaker over dan dat we willen. ’s Ochtends ben je druk en is het belangrijk om op tijd op werk te komen. We pakken dan maar snel een banaantje of een mueslireep en vliegen de deur uit. Dit zijn gezonde ontbijtjes die ook écht een ontbijtje zijn.

Snelle, gezonde ontbijtjes

Smoothie

Smoothies zitten vol met vitaminen die je in de ochtend wel nodig hebt. Veel mensen krijgen een broodje of ander vast eten niet door de keel ’s ochtends. Een smoothie is daar een goede oplossing voor. Je gooit er in wat je lekker vindt en dat hoeft niet alleen fruit te zijn! Ook groenten of andere ingrediënten zijn heerlijk. Doe bijvoorbeeld wat haver door de smoothie om het wat steviger te maken. Het is mogelijk om de smoothie puur fruit te maken, maar velen doen er een vloeibaar ingrediënt bij om de smoothie makkelijk op te drinken. Yoghurt is een populaire keuze. Liever geen dierlijke producten? Met de juiste ingrediënten is kokosmelk een goede toevoeging, voor zowel de dikte als de smaak. Maak de smoothie de dag van tevoren om het ’s ochtends snel te pakken.

Overnight oats

Ook overnight oats maak je de dag van tevoren. Dit ontbijt is namelijk op zijn best nadat het de hele nacht in de koelkast heeft gestaan. Het is ook makkelijk om te maken, dus je bent niet uren bezig met het voorbereiden van je lunch. Overnight oats bestaan uit maar een paar ingrediënten, waarvan havervlokken en melk de belangrijkste zijn. Deze meng je door elkaar in een afsluitbaar potje totdat er geen dikke klonten meer in zitten. Doe door het mengsel nog wat smaakmakers zoals honing of cacaopoeder. Daarna sluit je het potje af en laat je het de hele nacht in de koelkast staan. ’s Ochtends hoef je alleen nog een topping er op te doen, zoals vers fruit of pindakaas. Dit ontbijt vult goed en is gezond!

Eiermuffins

Eiermuffins zijn best makkelijk te maken. Bijna alle soorten muffins zitten boordevol suikers, maar deze variant niet! Deze muffin zit namelijk vol met eiwitten en proteïnes die je op een dag nodig hebt. Klop eieren op en gooi er ingrediënten bij die jij lekker vindt. Populaire keuzes zijn spinazie, champignons of vlees zoals spek. Meng dit goed en doe het in een muffinvorm. Bak ze daarna voor ongeveer een kwartiertje en laat ze goed afkoelen. De gebakken eiermuffins hoef je niet gelijk allemaal op te eten. Als je ze goed gekoeld bewaard, in de koelkast, zijn ze nog steeds lekker na het opwarmen in de magnetron.

Fruitbakje met yoghurt

Deze klinkt misschien logisch, maar velen eten alsnog niets in plaats van wat fruit met yoghurt. Je koopt gemakkelijk deze versie al in de supermarkt, maar je eigen combinaties maken is een stuk gezonder. Je weet immers niet wat er in de kant en klare varianten zit. Het belangrijkste bij dit ontbijt is dat je de ingrediënten lekker vindt. Er is vast wel een fruitsoort die je lekker vindt, dus maak daar gebruik van! Maak gekke combinaties of ga voor een comfortabel hapje. De yoghurt soort is ook helemaal aan jou. Een fruitbakje met yoghurt klinkt als een saai ontbijt, maar je hebt gemakkelijk een gevarieerd ontbijt op deze manier. Voeg er de ene keer alleen maar fruit in, doe er de andere keer wat granen bij. Niets is te gek!

Lees ook: Deze tussendoortjes geven je weer meer energie