Wat doet alcohol met je lichaam

Lifestyle door Britt

Een wijntje bij het avondeten, een borrel met vrienden en biertjes in de kroeg. Je moet je gek genoeg eerdere verantwoorden waarom je geen alcohol drinkt in plaats van wel. Wij weten allemaal dat alcohol niet gezond is, maar doet alcohol precies met je lichaam? Je lees het hier.

Als je een glas alcohol drinkt gaat de alcohol langs al je organen. De alcohol komt namelijk via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Het bloed verspreidt de alcohol door het hele lichaam. Denk hierbij aan je hart, hersenen, lever, nieren en je huid.

Wat doet alcohol met je lichaam op korte termijn 

Als je een drinker bent, herken je vast de effecten op korte termijn. Na een paar glazen alcohol krijg je het warm en voel je minder pijn. Je krijgt trek en moet vaker plassen. Dit is allemaal nog te overzien, maar ga je door met alcohol drinken dan verandert je stemming en gedrag. Dit is niet fijn voor andere (nuchtere) mensen, maar ook niet voor jezelf. Ook krijg je last van misselijkheid en misschien geef je zelfs over.

Is dit nog steeds niet een teken om te stoppen en je blijft alcohol drinken, dan is de kans aanwezig dat je bewusteloos raakt. Wist je dat je door alcohol in coma kunt raken, een harstilstand kunt krijgen en zelfs dood kunt gaan? Je hersenen raken naar heel veel glazen of flessen alcohol namelijk zo verdoofd, wat ontzettende erge gevolgen heeft.

Wat doet alcohol met je lichaam op lange termijn 

Niet alleen heeft alcohol effect op je lichaam op korte termijn, maar helaas ook op lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer iemand alcohol drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol gaat door je hele lichaam en dit is ook de reden dat de kans op verschillende soorten kanker aanwezig is. Denk hierbij aan: slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker.

Wat wij al eerder meldde: alcohol gaat langs al je organen. Op lange termijn is er een mogelijkheid dat je organen ernstig beschadigen door de alcohol. Niet alleen je hersenen, nieren, alvleesklier, longen, darmen en hart komt in aanraking met de alcohol, maar ook je lever. Alcohol zorgt voor verschillende ziektes aan de lever, zoals leverontsteking en levercirrose.

Je zal misschien denken: ‘Alcohol zorgt voor minder stress’. Niks is minder waar. Alcohol heeft namelijk ook invloed op je hormonen. Alcohol zorgt ervoor dat de lever het stresshormoon cortisol minder goed uit het lichaam verwijdert, waardoor je meer stress gaat ervaren op lange termijn.

Wij willen niet de boze stiefmoeder uithangen en vertellen dat je per direct moet stoppen met het drinken van alcohol. Maar denk de volgende keer eens na of je nóg een biertje moet bestellen en of dat ene wijntje tijdens het netflixen het echt waard is.

Lees meer: Hoe slecht is een nacht doorhalen voor je?