Dit is de beste slaappositie voor je rug

Lifestyle door Maj

Iedereen heeft een favoriete slaappositie, waardoor je erg comfortabel ligt en snel in slaap valt. Merk je dat je met rugpijn of nekklachten wakker wordt? Dat kan zeker kloppen, niet elke positie is namelijk even goed voor je. Wij zetten de 3 meestvoorkomende slaapposities op een rij en onderzoeken welke de beste slaaphouding voor je rug is.

1. Slaappositie op je rug

Veel mensen slapen op hun rug, met de armen langs hun lichaam heen. Volgens onderzoekers is deze slaappositie de beste houding om in te liggen. Je nek en rug liggen namelijk recht, waardoor alles goed kan ontspannen en je zonder kwaaltjes wakker wordt. Het enige nadeel aan slapen op je rug is dat je sneller kunt gaan snurken. In dit geval is het beter om op je zij te slapen. Eerst zal dit wat lastiger zijn, omdat je automatisch in de aangewende positie terechtkomt. Probeer jezelf aan te leren om op je zij te slapen en na een tijdje wordt dit een gewoonte, waardoor het snurken minder zal worden.

Ben je een rugslaper? Kies dan wel een matras uit die goed past bij je slaappositie. Een traagschuim matras is een goede keuze, omdat deze je rug de goede ondersteuning biedt. Qua hoofdkussen is het beter om voor een plat kussen te gaan, zodat je nek in een rechte lijn ligt met je rug.

2. Slaappositie op je zij

De meeste mensen slapen op hun zij in de foetushouding. Deze houding komt voort uit de baarmoeder en voelt als een veilige houding tijdens het slapen. Tijdens de foetushouding lig je vaak met opgetrokken benen, wat een niet al te beste slaappositie is. Zorg ervoor dat je nek in een rechte lijn ligt met je rug. Verder is de zijwaartste slaappositie wel heel fijn als je een snurker bent of als je bijvoorbeeld slaapapneu hebt.

Ben je een zijslaper? Ga dan voor een matras die meevormt met je lichaam. Het is belangrijk dat de zijkant van je lichaam goed in het matras vormt, zodat je zonder pijntjes in je rug wakker wordt. Voor het hoofdkussen kun je beter op een wat dikker kussen slapen, die de lucht tussen je nek en het kussen opvult. Anders word je wakker met nekklachten en dat willen we natuurlijk voorkomen.

3. Slaappositie op je buik

Slapen op je buik is de minst goede positie van de drie. In deze slaappositie lig je met je rug krom, waardoor je klachten kunt krijgen. Het enige voordeel is dat je minder snel snurkt, maar dan kun je er beter voor kiezen om op je zij te slapen.

Ontkom je niet aan een slaaphouding op je buik? Leg dan een kussentje onder je heupen, zodat je rechter ligt met je rug. Verder is het goed om een wat harder matras uit te kiezen en zonder hoofdkussen te slapen. Je ligt dan in de beste positie voor je lichaam.