Deze betekenis hebben de bekendste babynamen van Nederland 

Lifestyle door Britt

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) komt elk jaar met een lijst van de bekendste babynamen van Nederland. Leuk om inspiratie op te doen als je in verwachting bent van een kleine, maar wat voor betekenis hebben de bekendste babynamen van Nederland eigenlijk? Benieuwd over welke namen het gaat en de betekenis ervan? Lees dan snel verder.

Lees ook: Deze betekenis hebben de bekendste babynamen van Nederland

Jongensnamen 

De Hollanders zijn gek op jongensnamen met de beginletter L. Twee van de drie favoriete namen begint namelijk met de letter en in de top vijf is begint alleen op nummer één niet met de beginletter L. De favoriete jongensnaam in Nederland is op dit moment Noah, gevold door Luca en Lucas.

1. Noah

De kans dat er over een paar jaar meerdere Noahs bij elkaar in de klas zitten is groot. In 2023 hebben namelijk 890 jongens de favoriete naam gekregen. De naam Noah is afgeleid van Noach. Noach is bekend uit de Bijbel, hij kreeg van God de opdracht een ark te bouwen en overleefde daarin de zondvloed. De Hebreeuwse naam Noah betekent rust en troost.

2. Luca

Op nummer twee staat een Italiaanse naam, namelijk Luca. Luca betekent ‘afkomstig uit Lucanië’, dit is een gebied in Zuid-Italie. Het is een variant van de derde bekendste jongensnaam, Lucas.

3. Lucas

De jongensnaam Lucas is afgeleid van Lucanus. Waarschijnlijk vernoemd naar een gebied in Zuid-Italië Lucanië, net als Luca. De naam Lucas komt ook voor in het Christendom. Hij vergezelde Paulus op enkele van zijn zendingsreizen.

Meisjesnamen 

Julia is al jaren favoriet in Nederland en dat was in 2023 niet anders. In 2023 zijn er 681 Julia’s geboren en dat zorgt ervoor dat deze naam op nummer 1 staat. De namen Olivia en Mila zijn ook favoriet.

1. Julia

Je kent vast wel iemand in jouw omgeving met de naam Julia. Het is een populaire naam en dat snappen wij volkomen. Wat de naam precies betekent is niet helemaal zeker. Julia is afgeleid van de Latijnse familienaam Julius. De mogelijkheid bestaat ook dat er verband is met het Griekse woord ‘ioulos’. Dit betekent ‘wollige baardharen’. Klinkt niet heel schattig voor een leuk meisje, maar de naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen en dat is dan wel weer passend. Een andere optie is dat de naam uit het woord ‘Jovilius’ is vervormd. Dit betekent ‘aan Jupiter gewijd’.

2. Olivia

Waar de meisjesnaam Olivia van is afgeleid valt te raden. Het betekent namelijk olijfboom of olijfboomplanter, dit komt van het Latijnse woord ‘olivarius’. De naam is afgeleid van Olivier, dat dezelfde betekenis draagt. De olijftak is het symbool van vrede, net als de naam Olivia.

3. Mila

Mila is afgeleid van Slavische namen die het element ‘milu’ bevatten, wat geliefd betekend. In het Italiaans wordt het woord ‘mila’ nog steeds gebruikt. Hier heeft het als betekenis ‘duizend’. Er zijn veel geliefde Mila’s geboren in 2023, namelijk 603. Misschien worden er volgend jaar duizend geliefde Mila’s geboren.