Last van een jeukende hoofdhuid? Zo kom je ervan af

Life Hacks door Maj

Niets zo vervelend als (letterlijk) de hele tijd met je handen in het haar zitten door een jeukende hoofdhuid. Oorzaken kunnen zijn een droge hoofdhuid, allergieën of schilfertjes. Een heel naar gevoel, wat veel energie kan kosten gedurende de dag. Maar nu de belangrijkste vraag, hoe kom je ervan af? Wij delen een aantal fijne tips.

1. Je haren minder vaak wassen

Probeer je haren niet elke dag te wassen, dit kan je hoofdhuid irriteren. Was je haar ongeveer één of twee keer in de week. In eerste instantie kan je haar wat vetter aanvoelen, maar door je haren en huid te trainen kun je steeds langer zonder een wasbeurt. Vermijd droogshampoos en andere haarproducten, houd het zo natuurlijk mogelijk. Vergeet ook niet om niet te warm te douchen, dit kan namelijk je huid en haren uitdrogen en dat is juist wat we willen voorkomen. Toch maar een paar graden lager die douche (ook in de winter)!

2. Ga voorzichtig te werk

Ga nooit wild te keer met je handdoek, maar droog je haren na een douche door een handdoek om je haar te wikkelen. Daarna is het beter om je haren aan de lucht te laten drogen, in plaats van een föhn of andere heat tool te gebruiken. Houd ook rekening met een goede borstel. Dit kan even een investering zijn, maar die is het zeker waard. Ga voor een borstel met natuurlijke haren in plaats van synthetisch om irritaties te voorkomen.

3. Draag geen hoofddeksels

Petten, sjaals, hoeden enzovoort zorgen ervoor dat je hoofdhuid minder goed kan luchten. Vermijd ook een hele strakke knot of staart, dit kan zelfs pijnlijk aanvoelen op den duur. Wanneer je je haren vast maakt, kun je beter een scrunchie gebruiken. Deze zitten minder strak en breken je haren niet af.

4. Gebruik milde producten

Heel belangrijk: gebruik geen agressieve producten voor je haar en hoofdhuid. Gebruik een milde shampoo en producten die de hoofdhuid verzorgen, maar zeker niet uitdrogen. Ga eens langs bij de apotheek of drogist om je te laten adviseren, zij weten vaak veel over de verschillende ingrediënten en het doel van het product.

5. Masseren in plaats van krabben bij een jeukende hoofdhuid

Het is verleidelijk om te gaan krabben als je jeuk hebt, maar probeer je in te houden. Het is beter om je hoofdhuid te masseren met bijvoorbeeld een speciaal product tegen jeuk in plaats van je huid kapot te krabben. Op den duur geeft dit alleen maar meer irritaties.