Zo onderhoud je jouw kleding het beste

Life Hacks door Maj

Wanneer je een nieuw kledingstuk koopt, wil je dat die zo lang mogelijk meegaat en vooral ook mooi blijft. Door je kleding goed te verzorgen, heb je er langer draagplezier van en hoef je minder snel een nieuw item te kopen (wel zo duurzaam). Welke.nl legt uit hoe je jouw kleding het beste kunt onderhouden!

1. Wassen volgens de instructies van het kledingstuk

De eerste tip is: let goed op de wasinstructies van het kledingstuk. Meestal zit er een label in het kledingstuk met de wasvoorschriften, waar de wastemperatuur en het materiaal van de stof op zijn vermeld. Je wasmachine heeft vaak verschillende wasprogramma's die je kunt aanpassen aan het materiaal van het kledingstuk. Wol moet bijvoorbeeld altijd op een speciaal wolprogramma gedraaid worden. Houd daarnaast ook rekening met een mild wasmiddel die niet te agressief is en gebruik geen wasverzachter die de vezels kunnen beschadigen. Last but not least, was je kleding altijd binnenstebuiten.

Houd er ook rekening mee dat je kleding na één dag dragen niet direct in de wasmachine hoeft. Wanneer je kledingstuk nog schoon is, kun je het gemakkelijk twee/drie dagen aan. Hang het kledingstuk even uit in plaats van het meteen te wassen, zo houd je de stof langer mooi.

2. Vlekken snel verwijderen

Heb je een vlek in je kleding? Oh no! Probeer de vlek zo snel mogelijk te verwijderen en wacht niet tot die de wasmachine ingaat. Elk soort vlek moet op een speciale manier verwijderd worden en daarom helpen wij je in nood alvast een beetje op weg. Van een rode wijnvlek tot tomatensaus: het grote vlekkendossier van Welke.nl vind je hier!

3. Kleding netjes opbergen

Om je kleding langer mooi te houden, is het belangrijk om ze netjes op te bergen. Nummer één tip is om gebreide kledingstukken nooit op te hangen, deze raken dan sneller uit vorm. Het is veel beter om wollen truien op te vouwen. Om het dan wel overzichtelijk te houden, is het leuk om ze op kleur te sorteren. Verder is het beter om brede en stevige hangers te kopen, zo hangt je kledingstuk mooier op de hanger. Vergeet dan niet om rekening te houden met verschillende materialen die tegen elkaar aan hangen. Pailetten kunnen bijvoorbeeld haken in een kwetsbare satijnen stof.

4. Stomen in plaats van strijken

Een te hete strijkijzer kan de stof van je kledingstuk beschadigen. Is je kleding echt in de kreuk? Pak dan de stomer erbij. Super makkelijk in gebruik en veel beter voor je kleding.

5. Kleding pimpen

Is de rits van je kledingstuk kapot of is er een knoopje af? Gooi het kledingstuk niet meteen weg, maar probeer het eerst te repareren. Op deze manier kun je nog heel lang met je kleding doen. Verder is het ook leuk om je kleding te pimpen met leuke patches, borduursels of met verf. Er zijn in ieder geval genoeg opties waardoor je kledingstuk weer als nieuw aanvoelt. Even scrollen op Pinterest en je krijgt meteen heel veel inspiratie!