Do's en don't tijdens oudejaarsavond met kinderen

Lifestyle door Zita

Oudejaarsavond is altijd een spannende avond voor de kids. Veel mensen bij elkaar, vuurwerk en het aftellen is voor hen altijd een hele happening. Daarnaast is 12 uur in de avond een laat tijdstip voor kinderen, dus hoe ga je hiermee om? Dat en andere tips vertellen we je in dit artikel.

Do: uitleggen wat oud en nieuw is

Als het voor het eerst is dat je kindje begrijp wat oud en nieuw is, leg dan goed uit hoe deze avond ik elkaar zit. Sommige kinderen slapen door het vuurwerk heen. Heb je beloofd dat je je kind wakker maakt voor 12 uur? Doe dan dat ook echt. Leg uit dat jullie aftellen voor het nieuwe jaar en dat er een hoop vuurwerk te zien is. Als je kind dit niet weet, schrikt die hier misschien van. Dan genieten jullie samen van het vuurwerk.

Lees ook: Hét recept voor de lekkerste oliebollen 

Do: gebruikelijke tijd naar bed

Ondanks dat je kinderen misschien tot 12 uur wakker willen blijven, is het toch beter om ze op hun gebruikelijke tijd naar bed te brengen. Op die manier houd je ze namelijk het meeste in hun eigen ritme. Het is hierbij wel belangrijk dat je ze niet 2 minuten voor 12 uur wakker maar, maar rond half 12 of kwart voor 12. Op die manier hebben ze nog even de tijd om te acclimatiseren en tellen ze vol energie af naar het nieuwe jaar.

Don’t: je kinderen alleen naar buiten laten gaan

Dit is iets wat je natuurlijk sowieso niet zomaar doet, maar zeker met oudejaarsavond is dit erg belangrijk. Op iedere hoek van de straat wordt er namelijk vuurwerk afgestoken en het is daarom heel belangrijk je kinderen hiervoor te beschermen. Kijk desnoods uit het raam naar het vuurwerk en laat je kind nooit alleen naar buiten gaan.

Don’t: je kinderen zelf vuurwerk laten afsteken

Tenslotte is het erg belangrijk om je kinderen niet zelf vuurwerk af te laten steken. Koop voor de zekerheid een veiligheidsbril voor je kids. Ook altijd handig om kindervuurwerk, zoals sterretjes te komen. Zo hoeven zij niet de buurt te komen van het ‘grote’ vuurwerk en hebben zij toch plezier van hun eigen vuurwerk.