Moeite met het loslaten van een puberkind? Wij geven je een aantal fijne tips

Lifestyle door Esra

Als ouder weet je dat het moment ooit komt: het moment dat je je puberkind moet loslaten. Vooral in de pubertijd gaat dit proces snel. Van het ene op het andere moment krijg je steeds vaker te horen: “Nee, ik kan het zelf ook wel." Het is begrijpelijk dat dit een moeilijke stap is voor ouders. Gelukkig zijn er manieren om dit proces wat makkelijker te maken. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

Neem je tijd met je puberkind

Het loslaten van je puberkind is voor velen een lastig proces. Voel je daarom ook zeker niet schuldig als het jou wat meer tijd kost dan je had gehoopt. Gun jezelf deze tijd door het rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met iets wat je het minst moeilijk vindt op los te laten. Zo ga je stap voor stap het hele proces door.

Zet kleine stappen

Niet alleen is het verstandig om de stappen voor jezelf niet te groot te maken, ook voor je kind is het slim om het rustig aan te pakken. Laat je kind bijvoorbeeld niet direct een hele avond alleen thuis, maar begin met een paar uur. Of laat je kind niet direct helemaal alleen naar school fietsen, maar fiets er de eerste paar keren op tientallen meters achteraan.

Lees ook: Voor de koude maanden: activiteiten om binnen met de kids te doen

Praat met andere ouders

Iedere ouder gaat een keer door het proces heen en iedere ouder heeft hier zijn of haar eigen manier voor. Praat er daarom eens over met andere ouders. Misschien krijg je op deze manier nieuwe inzichten, die het voor jou makkelijker maken.

Bespreek het met je kind

Maak het bespreekbaar met je kind. Zolang jij niet uitlegt waarom jij je gedraagt zoals je doet, is de kans groot dat jouw kind jouw acties en woorden ook niet begrijpt. Of ze willen het niet begrijpen, dat is natuurlijk ook nog mogelijk. Maar hoe dan ook, als een kind niet weet waarom jij iets doet, krijgt het kind ook niet de kans om hiernaar te handelen. Praat er daarom over en leg uit wat jij precies zo lastig vindt en waarom.

Geef je kind ruimte

Blijf je je kind controleren en lastigvallen wanneer je kind op pad is met vrienden? Probeer hier dan mee te stoppen. Doe desnoods zelf ook iets leuks. Vertrouw erop dat jouw kind op zichzelf let en stop met continu appjes te sturen. Vind je dit lastig, spreek dan bijvoorbeeld af dat je kind op een bepaald moment even een appje stuurt. Maar laat het dan voor de rest ook los.

Lees ook: Tips om als ouder je aandacht goed te verdelen over je kinderen

Laat je kind zelf dingen doen

De beste manier om dingen te leren, is door het zelf te doen. Met vallen en opstaan, wordt je er uiteindelijk steeds beter in. Dit geldt ook voor jouw kind. Wanneer jij alles voor hem of haar blijft doen, leert je kind niet om dingen zelf te doen. Misschien heeft dit negatieve gevolgen voor de toekomst.

Controleer niet te veel

Controleer je puberkind niet te veel. Hoe meer controle jij uitoefent, hoe geheimzinniger je kind doet. Bespreek dit daarom ook goed met elkaar. Wil jouw kind bijvoorbeeld dat jij alles op Magister bekijkt? Of misschien wil je kind veel liever alle cijfers zelf vertellen. Kinderen zijn leergierig, ze willen nieuwe dingen ontdekken en maken daardoor fouten. Laat dit ook gebeuren, juist daar leren ze van. Ga er dus niet direct te streng op in, maar praat er met elkaar over.