Deze yoga poses helpen tegen een opgeblazen gevoel

Lifestyle door Esra

Heb jij wel eens last van een opgeblazen buik? Denk aan klachten als pijn en gerommel in je buik, winderigheid, boeren, misselijkheid en/of een opgezette, harde buik. Deze klachten zijn vervelend en het liefst wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. In dit artikel delen wij de zes beste yoga poses om hiervan af te komen. Mét een aantal tips om het te voorkomen.

Er zijn verschillende yoga poses die jij uitvoert om het opgeblazen gevoel te verminderen. Hier vertellen wij verder in het artikel meer over. Er zijn, naast die yoga poses, ook nog andere manieren om een opgeblazen buik te voorkomen:

  • Als je te snel eet en drinkt, komt er meer lucht in de buik. Eet daarom niet te snel en kauw je eten goed.
  • Sla geen maaltijden over. Want ook al verwacht je misschien dat dat helpt tegen een opgeblazen buik, het werkt juist averechts: lege darmen zorgen voor gasvorming en meer winderigheid.
  • Door elke dag voldoende water te drinken verbetert je spijsvertering, wat een opgeblazen buik voorkomt.
  • Beweging zorgt niet alleen voor een vermindering van stress en spanning, het stimuleert ook de darmen en het verteringsproces. Probeer daarom elke dag minimaal 20 minuten te bewegen.
  • Een vezelrijk en gevarieerd dieet hebben een positieve invloed op de stoelgang en voorkomen daardoor mogelijk een opgeblazen buik.
  • Drink niet te veel cafeïne. Een teveel aan cafeïne zorgt voor een opgeblazen buik, doordat voedsel door cafeïne te snel uit de maag wordt gepoept.
  • Minder je vet en suiker inname, veel vet en suiker zorgen mogelijk voor darmproblemen.
  • Stop met roken, want niet alleen is het heel slecht voor je gezondheid, ook krijg je er mogelijk een opgeblazen buik van.
  • En tenslotte, neem geen producten waar je voedselintolerant voor bent.

Yoga poses tegen een opgeblazen buik

Dan is het nu tijd voor de yoga poses. Er zijn meerdere manieren die effectief blijken te werken tegen een opgeblazen buik. Test ze zelf uit en kom erachter welke jou het beste helpen.

De cobra

Eén van de bekendste yoga poses is de cobra: ga hiervoor eerst op je buik liggen met je ellebogen onder je schouders en je handen plat op de grond. Strek vervolgens je armen en druk je borst van de grond af. Houd deze houding nu ongeveer 3 tot 5 seconden aan.

De cat cow

Dan gaan we door naar de cat cow: zet je knieën recht onder je heupen op de grond en je handpalmen recht onder je schouders. Terwijl je je rug bolt, adem je rustig uit. Vervolgens adem je in, terwijl je naar het plafond kijkt en een kommetje maakt van je rug. Doe dit ongeveer tien keer.

De bridge pose

De volgende pose is de bridge pose: ga eerst op je rug liggen en zet je voeten ter breedte van je heupen neer. Span vervolgens je bilspieren aan en til je billen omhoog. Houd deze pose enkele seconden aan en herhaal het ongeveer tien keer.

De gebroken kaars

Een hele makkelijke pose is de gebroken kaars: ga eerst voor een muur op je rug liggen. Schuif vervolgens je billen tegen de wand aan en leg je benen recht omhoog tegen de muur. Blijf ongeveer een kwartier in de houding liggen en voilà: dat is alles.

De supine twist

De supine twist is iets ingewikkelder: ga liggen op je rug en trek je knieën op. Strek vervolgens beide armen uit naar de zijkanten. Laat nu, terwijl je uitademt, je knieën rustig naar één zijkant vallen. Blijf 30 seconden in deze houding liggen en doe daarna hetzelfde aan de andere kant.

De child's pose

Ten slotte, doe je de child’s pose: ga op je knieën zitten en spreid deze een klein beetje uit elkaar. Leg je billen op je hielen en leun voorover met je armen gestrekt voor je uit. Houd deze houding een tijdje aan terwijl je diep in- en uitademt.

Bron: Linda.nl, Moetiknaardedokter.nl en Margriet.nl Beeld: Pexels