Lifehack: zo voorkom je roestplekken op je bestek

Life Hacks door Maj

Je herkent het vast wel: er ontstaan na een tijdje kleine roestplekjes op je bestek. Vervelend, maar ook volkomen logisch. Na een wasbeurt is het soms namelijk zo dat er wat vochtige plekjes achterblijven op je bestek, waardoor het sneller roest. Wij leggen je uit hoe je deze roestplekken makkelijk voorkomt!

Zo ontstaat roest op bestek

Het opdrogen van vocht zorgt ervoor dat er een roestplek op het bestek ontstaat. Hierdoor zie je op den duur een bruinoranje plekje, doordat vocht de kans krijgt om deze zwakke plekken meerdere keren aan te tasten. Veel besteksets zijn tegenwoordig wel bestendig tegen lange vaatwasprogramma's, maar het is wel belangrijk om zorgvuldig met je bestek om te gaan. Daarnaast zorgen agressieve vaatwasmiddelen ook voor roestplekken. Probeer hier dus voorzichtig mee te zijn!

Zo voorkom je roestplekken op je bestek

Je voorkomt roestplekken ook door het bestek na gebruik direct af te spoelen en af te drogen. Zo krijgen etensresten geen kans om het materiaal aan te tasten. Verder is het belangrijk om geen harde schuurspons te gebruiken, maar een zachte afwasborstel. Als je een vaatwasser gebruikt, haal je het bestek eruit en direct afdrogen. Ook is het goed om de deur van de vaatwasser open te zetten na een afwasbeurt, dus draai nooit in de nacht een wasprogramma.

Roestplekken verwijderen van je bestek

  1. Behandel de roestplekken met een zachte spons en Cif. Wrijf een paar druppels Cif in op de plekjes en laat dit kort intrekken. Afspoelen met warm water en goed droogmaken. Je bestek is weer zo goed als nieuw! 
  2. Je kunt ook je bestek weken in een mix van water en azijn. Daarna maak je het schoon met een zacht sponsje en je bestek glimt weer mooi! 
  3. Laat je bestek weken in een badje van water en soda. Leg in het badje een prop aluminiumfolie en maak het bestek daarna schoon met een sponsje. De vliegroest zal hiermee verdwijnen.