Zo verwijder je gemakkelijk vlekken uit je suède schoenen

Life Hacks door Maj

Oh no! Een vlek op een paar van je favoriete suède schoenen... Het liefst ga je meteen met een doek en water aan de slag, maar wacht hier even mee. Soms ga je beter zorgvuldig te werk en kijk je eerst even naar het soort vlek in je suède schoen. Wij hebben een groot suède vlekken dossier opgebouwd en delen deze maar al te graag met jou!

1. Vuil verwijderen uit suède schoenen

Borstel eerst lichtjes je schoenen met een speciale suèdeborstel. Borstel de schoen gelijkmatig en focus je vooral op de donkere plekken. Let wel op dat je in de richting van de schoenvezelfs borstelt, anders kunnen er beschadigingen ontstaan. Met dit trucje verwijder je eerst al het overtollige vuil en modder. Ook bestaan er speciale reinigingsblokken op hardnekking vuil van je suède schoenen te verwijderen. Handig als je vaak vlekken hebt in je schoenen!

2. Watervlekken verwijderen uit suède schoenen

Je schoenen zullen, vooral in de herfst-en wintermaanden, snel last krijgen van watervlekken. Om dit tegen te gaan kun je het volgende doen. Bevochtig eerst het deel rond de vlek met lauwwarm water. Borstel het vocht zachtjes op de vlek met de suèdeborstel. Doe een aantal proppen papier (wit papier, geen krantenpapier) in de schoen en laat deze in een goed geventileerde omgeving drogen. Zo behoud de schoen mooi zijn vorm.

3. Zoutvlekken verwijderen uit suède schoenen

Ook zoutvlekken kunnen erg hardnekkig zijn. Verwijder eerst het overtollige zout met een borsteltje. Vervolgens mix je 1 deel azijn met 2 delen water en wrijf je dit in de schoen met een zacht doek. Veeg later het overtollige azijn weg met een schoon doek en laat je schoen de hele nacht drogen met proppen papier erin.

4. Vetvlekken verwijderen uit suède schoenen

Vetvlekken kunnen lastig te verwijderen zijn. Toch hebben wij een goede oplossing om de vlek te verwijderen. Wanneer de vlek nog vochtig is, dep deze dan met een tissue. Gebruik daarna talkpoeder en verdeel dit over de vlek. Wrijf de poeder niet in, maar laat het een nachtje intrekken. De volgende ochtend kun je meteen suèdeborsteltje de vlek schoon borstelen.

5. Bescherm je schoenen

Voorkomen is beter dan genezen. Spray je suède schoenen goed in met een waterafstotende spray en onderhoud ze ook regelmatig. Zo krijgt vuil geen kans op zich op te hopen. Laat je adviseren in de winkel waar je schoenen koopt en volg dit dus ook echt op! Zo blijven je schoenen het langste mooi.

Lees hier ook hoe je een koffievlek uit je tapijt verwijderd