Als je niets doet, verandert dit aan je zorgverzekering in 2024

Lifestyle door Redactie Welke

Het einde van het jaar komt in zicht, en dat betekent dat het de perfecte tijd is om je zorgverzekering onder de loep te nemen. Zelfs als je niet van plan bent om van zorgverzekeraar te wisselen, zijn er nog steeds belangrijke veranderingen om rekening mee te houden. Elk jaar passen zorgverzekeraars hun polisvoorwaarden en premies aan, dus laten we de belangrijkste zaken voor jou op een rij zetten.

Premieaanpassingen

Helaas, ook dit jaar kun je een stijging van je maandelijkse premie verwachten. Dit nieuws werd aangekondigd op Prinsjesdag. De stijgende premies zijn het gevolg van inflatie, oplopende gezondheidszorgkosten en de vergrijzende bevolking. Zelfs als je niet van plan bent om over te stappen, zal deze stijging ook voor jou gelden.

Naar verwachting zal de premie voor een basisverzekering met ongeveer 12 euro per maand toenemen, wat betekent dat de totale zorgpremie in 2024 gemiddeld op 149 euro per maand zal liggen.

Veranderingen in de dekking

De dekking van je zorgverzekering kan veranderen. Dit houdt in dat bepaalde medische behandelingen en medicijnen die eerder werden vergoed, mogelijk niet langer volledig worden gedekt. Zo werd vorig jaar bijvoorbeeld de vergoeding van medicijnen met vitamine D stopgezet. Wees alert en neem de tijd om de afspraken van jouw zorgverzekeraar met zorgaanbieders die voor jou belangrijk zijn goed door te nemen. Denk ook aan eventuele wijzigingen in de vergoedingen voor specifieke zorgkosten, zoals fysiotherapie of de tandarts.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico kan jaarlijks schommelen, maar voor 2024 is het vastgesteld op 385 euro. Ongeacht of je van plan bent om over te stappen of niet, dit bedrag blijft gelijk. Als je in goede gezondheid verkeert, kun je zelfs overwegen om je eigen risico te verhogen.

Polisvoorwaarden en contracten

Je huidige zorgverzekeraar kan besluiten om de voorwaarden van je polis en contracten aan te passen. Let er dus op dat dingen voor je anders geregeld kunnen zijn dan dat je gewend bent. Zorgverzekeraars hebben de flexibiliteit om bijvoorbeeld te veranderen hoe ze claims verwerken. Bovendien kunnen ze de procedure voor het aanvragen van vergoedingen en andere administratieve zaken wijzigen.

Netwerken van zorgverleners

Het netwerk van gecontracteerde zorgverleners kan veranderen. Dit betekent dat je zorgverzekeraar nieuwe overeenkomsten kan sluiten met ziekenhuizen, artsen en andere zorgverleners. Zorg er dus voor dat zorgverleners die voor jou van belang zijn, nog steeds onderdeel zijn van het netwerk van je verzekeraar.

Aanvullende verzekeringen

Heb je aanvullende verzekeringen? Dan kunnen de voorwaarden en premies voor deze aanvullende polissen wijzigen. Dit kan van invloed zijn op de dekking van zorg zoals alternatieve geneeskunde, fysiotherapie of tandheelkundige zorg. Maak je gebruik van acupunctuur, natuurgeneeskunde of homeopathie, dan is dit voor jou relevant!

Als je besluit om niet over te stappen van zorgverzekering in 2024, dan kan er toch een heleboel voor je veranderen. Het is daarom van groot belang om de informatie die je elk jaar van je zorgverzekeraar ontvangt grondig te bekijken en inzicht te verkrijgen in eventuele wijzigingen. Als je ontevreden bent met de voorgestelde aanpassingen aan je polis, heb je het recht om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Onthoud dat je na ontvangst van je nieuwe polis een wettelijke bedenktijd van 14 dagen hebt om deze te annuleren, mocht je van gedachten veranderen. Goed geïnformeerd zijn en je zorgverzekering aanpassen aan je behoeften en budget zorgt ervoor dat je zorgelozer 2024 in gaat.