Waarom verlangen mensen naar hetgeen wat ze niet mogen?

Lifestyle door Esra

Mensen trekken zich vaak aan tot hetgeen waarvan ons wordt gezegd het beter niet te doen. Praten in de klas, terwijl de docent vroeg om stilte. Even snel de bocht afsnijden over de stoep, terwijl er op een bord aangegeven staat dat dat niet mag. En zo zijn er nog héél veel andere situaties. Daten met een man waarvan onze vriendinnen zeggen dat we er uit te buurt moeten blijven. Maar waarom hebben mensen zo’n verlangen naar hetgeen wat niet mag? Wij leggen het je uit.

Is het pubergedrag?

De weerstand van jongeren tegen regels noemen we al snel ‘puberen’. Dit is een fase in het leven waarin jongeren steeds meer loskomen van hun ouders. Op Beam.eo.nl heeft psychosociaal therapeut Jacqueline Mulckhuijse hier een verklaring voor: omdat mensen verwachten dat jongeren vanaf hun achttiende zelfstandige beslissingen en keuzes maken, vormen zij in aanloop naar dat punt steeds meer hun eigen mening. Daarnaast geeft het een kick om het randje op te zoeken. Niet alleen is het stoer om ‘beter’ en ‘dapperder’ te zijn, ook is het niet-wetende veel interessanter dan het voorspelbare.

Ouder er wijzer?

Wanneer mensen ouder en verstandiger worden, neemt het verlangen naar hetgeen dat niet mag bij de meesten af. Niet alleen wordt er als volwassene van je verwacht dat je leeft volgens bepaalde normen en waarden, ook zie je in dat die ‘kattenkwaad’ het vaak niet eens waard is.

Desondanks zijn er nog veel mensen die nog wél verlangen naar hetgeen dat niet mag. Veel mensen krijgen, ook als ze volwassen zijn, nog steeds een kick bij het uitvoeren van kattenkwaad. Hier is op zich niets mis mee, zolang er geen strafbare feiten worden overtreden of gevaarlijke situaties worden veroorzaakt. Als deze kattenkwaad, zowel bij jongeren als volwassenen, uitloopt tot strafbare en gevaarlijke situaties, dan zit er vaak meer achter. Denk aan een moeilijke thuissituatie of een traumatisch verleden.

Lees ook: 3 x leuke activiteiten om je hoofd leeg te maken

Verlangen naar een onmogelijke liefde

Niet alleen verlangen mensen naar hetgeen dat ze niet mogen, ook verlangen veel mensen naar een onmogelijke liefde. Jij bent hoteldebotel verliefd, maar helaas is dat niet wederzijds. Het beste wat je doet, is deze persoon vergeten, maar op de één of andere manier wordt die persoon ineens nog veel interessanter. Hoe kan dat? Uit een onderzoek gedaan door the Journal of Neurophysiology is gebleken dat een afwijzing delen van het brein stimuleert die geassocieerd worden met beloning, motivatie, verlangen en verslaving. De ‘waarde’, oftewel de beloning, van deze onmogelijk liefde wordt groter. Dit zorgt ervoor dat het verlangen versterkt, wat er op zijn plaats weer voor meer motivatie zorgt. Hoewel het heel stom klinkt, wordt de persoon in kwestie op deze manier steeds interessanter. Het is bijna een verslaving.

Verlangen naar méér

Oké, we weten nu dat mensen verlangen naar hetgeen dat niet mag en naar een onmogelijke liefde. Maar dat is nog niet alles waar we naar verlangen. De meeste mensen verlangen ook altijd naar méér. Omdat wij mensen snel wennen aan wat we hebben, zoeken we naar manier om onszelf nóg gelukkiger te maken. Ook zijn wij continu bezig met onszelf te vergelijken met anderen. Brengt gewenning en vergelijkingen dan ook meer geluk? Nee, vaak heeft het juist een negatief effect op de geestelijke gezondheid en ons levensgeluk. Je mag hier zelf je conclusie uit trekken…

Bron: Beam.eo.nl, Bedrock.nl en Scientias.nl Beeld: Unsplash