Tips om als ouder je aandacht goed te verdelen over je kinderen

Lifestyle door Esra

Terwijl het ene kind trots vertelt over een behaalde toets, laat het andere kind per ongeluk drinken over zich heen vallen. Als ouder van twee of meer kinderen is het nog wel eens moeilijk om alle kinderen evenveel aandacht te geven. Je wil natuurlijk niet dat één van jouw kinderen zich minder voelt dan z’n broers of zussen. In dit artikel geven wij jou de beste tips om iedereen te voorzien in hun behoeftes en om zich gehoord en geliefd te laten voelen.

Gezamenlijke activiteiten

Ga op zoek naar activiteiten die voor ieder kind leuk zijn. Wandel bijvoorbeeld een stukje, kook samen koken of ga naar de speeltuin. Op deze manier doe je niemand tekort en heeft iedereen het naar hun zin.

Samen helpen met de baby

In een gezin met een baby en één of meerdere oudere kinderen, gaat de meeste aandacht al snel naar de baby. En dat is ook niet zo gek: een baby heeft nou eenmaal veel aandacht nodig. Om dit niet ten koste te laten gaan van de aandacht naar de anderen, is het een idee om je andere kind of kinderen te laten helpen bij alles wat je met de baby doet. Zing bijvoorbeeld samen liedjes voor de baby of speel het spelletje kiekeboe.

Persoonlijke aandacht

Het is goed om niet áltijd alles met alle kinderen tegelijkertijd te doen. Kinderen vinden het fijn om soms even alle aandacht te krijgen. Door je kind regelmatig deze persoonlijke aandacht te geven, voelen ze zich gehoord, geliefd en gezien.

Welterusten wensen aan bed

Ook al gaat je kind al langere tijd zelfstandig naar bed, vinden ze het vaak (stiekem) nog wel fijn als je even welterusten komt zeggen aan bed. Geef je kind een aantal lieve complimentjes, knuffels en kusjes. Je kind slaapt hierdoor met een gerust hart.

Plannen…

Sommige mensen vinden het fijner om alles goed te plannen. Ben jij er daar één van? Ga dan (als het kan) wekelijks even met je partner zitten, om te kijken naar de planning van de desbetreffende week. Plan genoeg tijd in voor het hele gezin en plan  één op één tijd met ieder kind in.

Communicatie is belangrijk

Hoewel kinderen nog jong zijn, begrijpen de meeste kinderen wel wanneer ze even rekening moeten houden met hun broertjes of zusjes. Als kinderen weten dat jij over 5 minuten klaar bent met het verschonen van de luier, vinden de meesten het niet moeilijk om daar even op te wachten. Zolang ze maar weten waar ze aan toe zijn. Communiceer dus duidelijk naar je kinderen.

Pas ook op jezelf

Pas op dat je niet te streng wordt naar jezelf. Accepteer dat het verdelen van de aandacht soms misgaat. Het ouderschap kost veel energie. Vergeet daarom ook niet om jezelf aandacht te geven. Het is helemaal niet erg om af en toe een dag voor jezelf te nemen, je kunt niet 24/7 voor iedereen klaar staan. Bouw jij snel een schuldgevoel op? Bekijk het dan zo: wanneer jij zelf meer opgeladen bent, kun je ook beter voor je kinderen klaarstaan.

Lees ook: 12 tips om je kids te vermaken tijdens een lange autorit

Let op de verschillen per kind

Ieder kind is verschillend. Ze hebben verschillende interesses en kwaliteiten. Geef ze daarom elk hun eigen activiteiten om te doen en wissel je aandacht af. Pas ook op dat je de lat niet bij ieder kind even hoog legt. Iets wat voor de één heel makkelijk is, heeft de ander mogelijk veel moeite mee. Zorg dat je de complimenten echt richt naar elk persoon afhankelijk van wat de ander heeft gedaan. Laat daarnaast ook merken dat je aandacht geeft aan de momenten die voor ieder kind erg belangrijk zijn.

Je hoeft niet alles zelf te doen

Heeft een kind vanwege bijzondere omstandigheden meer aandacht nodig? Dan is het een mogelijkheid om af en toe de zorg uit handen te geven. Zo gaat de aandacht niet ten koste van de andere kinderen.